fbpx
Сьогодні
12:24 14 Сер 2022

Евакуація українців із захоплених територій є пріоритетом уряду, – Верещук

Фото: Рубрика

Евакуація українських громадян з районів бойових дій та захоплених російськими загарбниками територій є пріоритетом уряду

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук сказала у Запоріжжі, передає кореспондент Укрінформу.

Урядовиця виступила з промовою під час відкриття Центру підтримки евакуйованих жителів Херсонської області "Я – Херсон".

Верещук зазначила, що часто буває у Запоріжжі.

Адже саме тут є транзитний хаб для людей, які виїхали з тимчасово окупованих населених пунктів Донецької, Запорізької і Херсонської областей.

"Ми знаємо, що не все залежить від української сторони. Ворог робить все, щоб унеможливити виїзд.

Але все, що залежить від нас, має працювати як годинник. Ми маємо зробити все, щоб евакуація була пріоритетом.

Вивезти людину і зробити це безкоштовно – це наш з вами пріоритет. І я вдячна всім, хто цим займається: волонтерам, водіям. Центральний уряд готовий всіляко сприяти, зробити так, щоб люди могли покинути небезпечну територію", наголосила Верещук.

Вона нагадала, що до Запоріжжя евакуація можлива наразі лише через м. Василівка, де на російському блокпосту в черзі стоять понад 1000 автомобілів.

"Ситуація у Василівці дуже важка, і це залежить від ворога. Він робить усе, аби там накопичити якомога більше людей, транспортних засобів, щоб наша армія не могла відповідати на їхні удари і, на жаль, їм це вдається.

Наші ЗСУ не йдуть на відповідь, терплять "Гради", терплять ракетні обстріли лише тому, що ми знаємо, що там стоять наші люди.

Я щиро дякую нашій армії за витримку, залізні нерви, які в них є, і вони терплять ціною свого життя і здоров'я, щоб наші люди виїжджали. Коли я чую закиди в бік армії – це неприйнятно, це неприпустимо", підкреслила міністр.

Також вона додала, що найближчим часом у Запоріжжі має бути створена комендатура та призначено коменданта.

"Тут буде порядок. Це ми можемо пообіцяти", додала Верещук.

Нагадаємо, що раніше Верещук заявляла, що лист з проханням запровадити комендатуру у Запорізькій області направили головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному.

Як наголосила міністерка, це необхідно, зокрема, у зв'язку з регулярними поїздками цивільних через лінію розмежування, що "вже набрало неправильних форм, коли люди ледь не влаштовують туристичні поїздки туди-сюди".

Як повідомляла Рубрика, Верещук також запевнила, що обов'язкова евакуація передбачає безкоштовне житло для переселенців та соціальний захист.

Довідка

У Донецькій області через обстріли й військові дії пошкоджена цивільна інфраструктура. У регіоні давно немає газопостачання, а в багатьох населених пунктах – і водопостачання.

29 липня Кабінет міністрів створив Координаційний штаб, який займатиметься організацією евакуації з Донецької області. Його очолила Верещук.

Нагадаємо, що у вівторок, 2 серпня, розпочалася обов'язкова евакуація цивільних з підконтрольної Україні території Донеччини.

Уряд України запровадив обов'язкову евакуацію мешканців неокупованих районів Донецької області перед початком опалювального сезону.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: