fbpx
Сьогодні
22:53 13 Сер 2022

З українських портів вийшли 16 суден із зерном, — Зеленський

Після розблокування з українських портів вийшли 16 суден із вантажем для семи країн у Європі, Азії та Африці.

Про це сказав Володимир Зеленський під час вечірнього відеозвернення.

"Дуже важливо, що дає результат експортна зернова ініціатива. З початку її реалізації з українських портів загалом вийшли вже 16 суден із зерном для семи країн на трьох континентах. Це Європа, Азія, Африка. На борту майже півмільйона тонн агропродукції: кукурудза, пшениця, соняшникова олія, соя та інші товари, абсолютно необхідні світовому ринку", – сказав президент.

За його словами, Україні вдається надолужити темп експорту та у перспективі це може допомогти повністю зняти продовольчу кризу.

"За неповних два тижні з трьох наших портів – "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" – вдалося експортувати такий обсяг, який дорівнює всьому аграрному експорту автотранспортом за липень і більш як двом третинам експорту залізницею за минулий місяць", – сказав Зеленський.

Він додав, що вже прибув і перший корабель під завантаження в межах Світової продовольчої програми ООН – це постачання зерна зокрема для Ефіопії, де особливо жорстока ситуація з голодом. Зараз судно готується до відправлення з порту "Південний".

Довідка

Нагадаємо, що у Стамбулі 27 липня відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), який створили в рамках реалізації так званої "зернової угоди".

Як повідомляла раніше Рубрика, Україна з Туреччиною та ООН 22 липня підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією.

"Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН", — написав він.

Угода не передбачатиме супровід транспорту російськими кораблями та присутності російських представників в українських портах.

Як повідомляла Рубрика, вранці 3 серпня у Міноборони Туреччини про початок інспекції зерновозу з українською кукурудзою.

Нагадаємо, що Міністерство оборони Туреччини у вівторок увечері підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським збіжжям.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: