fbpx
Сьогодні
09:35 13 Сер 2022

У так званій "ДНР" збираються "судити" 5 полонених іноземців: США відреагували на це

Фото: unn com ua

Так званий суд самопроголошеної "ДНР" "судитиме" громадян Великої Британії, Швеції та Хорватії, яких захопили у полон в Україні

Про це інформує "Інтерфакс".

За посиланням на бойовиків "ДНР" виданння пише, що "суд" над іноземцями має відбутися 15 серпня.

Так званий верховний суд "ДНР" проведе "відкрите судове засідання" за звинуваченням громадянина Швеції Матіаса Густавссона, громадянина Хорватії Векослава Пребіга, а також громадян Великої Британії Джона Гардінга, Ендрю Хілла та Ділана Хілі.

Бойовики самопроголошеної "республіки" погрожують покаранням аж до смертної кари іноземцям, "якщо їхню провину буде доведено".

"Інтерфакс" наголошує, що ці іноземці воювали на боці України.

Відомо, що Джон Гардінг був парамедиком полку "Азов".

The Guardian зазначало, що 22-річний Ділан Хілі та ще один британець Пол Урі були волонтерами неурядової організації Presidium Network, яка займається евакуацією людей із зон конфлікту.

Наприкінці квітня російські військові взяли їх у полон на території Запорізької області.

В Інтернаціональному легіоні підтверджували, що Ендрю Хілл є військовослужбовцем підрозділу Сил тероборони України. Він був захоплений у полон поблизу Миколаєва у травні.

У свою чергу, Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США стурбовані звинуваченням проти іноземців.

"росія та її ставленики зобов'язані поважати міжнародне гуманітарне право, включно з правами та захистом військовополонених", зазначив він у Twitter.

На затримання Векослава Пребіга також реагувало МЗС Хорватії.

У відомстві заявили, що не визнають законність обвинувачень з боку бойовиків та вимагають дотримуватися правил поводження з військовополоненими. МЗС Хорватії повідомило, що перебуває у контакті з українською владою.

Це не вперше підконтрольні рф "республіки" "судять" іноземних добровольців, що потрапили у полон.

9 червня так званий "верховний суд "ДНР"" ухвалив перше рішення щодо іноземних бійців, які захищали Україну: громадянина Марокко Саадуна Брагіма та британців Ейдена Асліна і Шона Піннера.

Загарбники дали іноземним захисникам України місяць на оскарження "рішення" так званого суду.

Речник МЗС України Олег Ніколенко назвав цей "судовий процес" нікчемним.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трас також засудила дії окупантів і наголосила, що британці є військовополоненими.

"Це фіктивний вирок, який абсолютно не має законності. Мої думки з родинами. Ми продовжуємо робити все можливе, щоб підтримати їх", — написала міністерка.

Тодішня Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Україна розслідує винесення смертного вироку іноземцям, які воювали за Україну.

Спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру казав, що трьох "засуджених" до страти в "ДНР" іноземних добровольців хочуть обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: