fbpx
Сьогодні
19:25 13 Сер 2022

Данія виступає за обмеження видачі шенгенських віз росіянам, — міністр

Уряд Данії виступає за обмеження видачі шенгенських віз громадянам Росії. Проте вважає за краще зробити це разом із усіма країнами ЄС.

Про це заявив міністр імміграції Данії Каре Дібвад у коментарі politiken.dk.

Він наголосив, що лише за п'ять місяців 2022 року громадянам Росії було видано майже втричі більше туристичних віз до Данії, ніж за весь 2021 рік. За словами Дібвада, він здивований цими цифрами.

«Те, що запропонувала Естонія, розумно. Виступити із загальноєвропейською відповіддю. Але зрозуміло, що якщо в Європі є лише одна країна, куди росіяни можуть в'їхати, то, в принципі, можна в'їхати і в усю Шенгенську зону. Ось чому ЄС — це межі, в яких це має бути зроблено», — наголосив міністр.

Чехія, яка нині головує у Раді ЄС, запропонує розглянути питання заборони видачі віз росіянам на неформальній зустрічі глав МЗС наприкінці серпня.

Ідея повної заборони на в'їзд до західних країн для росіян знаходить все більше прихильників: окрім України, такі заклики озвучують європейські сусіди Росії. Багато хто з них уже закрив кордони для громадян РФ.

Нагадаємо, що Чехія, яка головує в Євросоюзі, оголосила, що наступні санкції блоку проти рф можуть включати загальну заборону на видачу віз громадянам росії.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що запропонує таку заборону на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Празі наприкінці серпня.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американській газеті The Washington Post також закликав Захід заборонити в'їзд усім громадянам росії.

Латвія оголосила про зупинення видачі віз громадянам росії та Білорусі минулого тижня, а в четвер Естонія оголосила про те, що за деякими винятками зупиняє видачу віз громадянам росії.

Попередньо премʼєр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала країни перестати видавати громадянам РФ туристичні візи.

Чехія припинила видачу віз громадянам росії ще 25 лютого, вже наступного дня після вторгнення рф до України.

Уряд Чехії вирішив не видавати нові візи росіянам і білорусам, проте є винятки.

Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у четвер, що він не впевнений, що потрібно забороняти видачі туристичних віз громадянам росії.

В Єврокомісії наголосили, що питання видачі віз росіянам знаходиться в компетенції держав-членів і вони в кожному конкретному випадку можуть відмовити у візі на підставі загроз власній безпеці.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: