fbpx
Сьогодні
08:30 12 Сер 2022

Твої хвилювання – Не дрібниці: в Україні запрацювала платформа психологічної підтримки для підлітків

На оновленій платформі «Не дрібниці» підлітки зможуть розібратися у власному емоційному стані, який постійно змінюється через війну. А також – підтримати своє ментальне здоров'я та отримати фахові психологічні консультації. 

До Дня молоді Представництво Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні (UNFPA Україна) за підтримки уряду Великої Британії перезапустили підлітковий проєкт "Не дрібниці", розширивши його тематики та платформи з огляду на виклики часу. Реалізували ідею креативна агенція ISD Group у співпраці з МГО «Молодвіж».

Відтепер, крім теми здорових і токсичних стосунків, у проєкті говоритимуть про емоції, почуття та переживання, які спричинила або загострила війна. 

«Не дрібниці – це проєкт про емоції та почуття, які охоплюють і пригнічують підлітків через переїзд в іншу країну, через сум за друзями, через постійні переживання за власне життя і життя рідних. Ми говоримо, що будь-які зміни в емоційному стані через непростий час не варто знецінювати, замовчувати або ігнорувати. А ресурси проєкту допоможуть зрозуміти ці емоції та знайти їм вихід», каже Надія Ковалевич, координаторка проєкту UNFPA. 

Раніше основним майданчиком проєкту "Не дрібниці" був Instagram, який допомагав молоді розпізнавати психологічне насильство та будувати здорові стосунки. Тепер до нього додався сайт і низка ресурсів, що допоможуть підліткам розібратися у своїх переживаннях. Зокрема, чат-бот, в якому можна пройти попередній чек-ап емоційного стану та визначитись із проблемою, що хвилює. Бот також запропонує корисні тематичні матеріали або сесію з психологом/-инею. Розмова відбувається безпосередньо у чаті, безкоштовно та анонімно.  

«Психологічний добробут у час війни є надзвичайно крихким. Саме тому вкрай важливо опановувати навички емоційного контролю, профілактики та подолання стресу, плекати в собі психологічну пружність. Підлітки, які зазнали впливу війни, вразливі, у них вищий ризик розвитку депресії, тривожності, розладів адаптації, зокрема ПТСР. Це, своєю чергою, негативно впливає як на стосунки з власним «Я», так і на взаємини з близькими. Підтримка ментального здоров'я, безумовно, відіграє важливу роль у запобіганні насильницьких стосунків», каже Дана Яковенко, старша психологиня проєкту.

Окремий компонент проєкту освітній. Прямо у чат-боті є вправи на заспокоєння, що допоможуть впорядкувати думки, а в Instagram регулярні прямі ефіри з психологами/-инями, які знайомі підліткам, і на теми, що хвилюють. Замість же довгих лонгрідів на сайті картки-гайди, які коротко та доступно розкривають важливі питання.

Сторінки проєкту: Веб сайт, Telegram-bot, Instagram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: