fbpx
Сьогодні
15:47 12 Сер 2022

Сил безпеки та оборони закликають світ не допустити судилища над захисниками в Маріуполі

Сил безпеки та оборони закликають світових лідерів і міжнародні організації не допустити незаконне судилище над українськими захисниками в Маріуполі й відвідати полонених в Оленівці.

Про це йдеться у спільній заяві сил безпеки та оборони щодо полонених захисників Маріуполя.

"Ми закликаємо увесь цивілізований світ не допустити анонсованого катами судилища у Маріуполі над українськими Захисниками та Захисницями. Вимагаємо негайно направити представників Організації Об'єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, в яких утримують українських військовополонених, передусім – Оленівки", – вказно у заяві.

Сили безпеки та оборони України заявляють, що здача в полон була єдиним способом порятунку захисників, які перебували на заводі "Азовсталь" у травні.

"Операція з порятунку 2,5 тисяч захисників Маріуполя була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти життя нашим Героям. Альтернативи на кшталт екстракшн не було. Стояв вибір: операція з порятунку чи загибель на "Азовсталі" насамперед тяжкопоранених, адже запаси необхідних медикаментів закінчувалися", – йдеться в заяві.

Тяжкопоранених вдалося врятувати першими під час обміну в червні: 144 особи, з яких 95 – захисників Маріуполя, вже повернули. Більшість із них мали тяжкі поранення. Станом на зараз вони отримали необхідну медичну допомогу та реабілітацію.

"Усі державні інституції працюють над тим, щоб повернути Героїв Маріуполя та усіх українців, які перебувають у полоні ворога. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує працювати 24/7 для визволення українських Захисників та Захисниць із полону, розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин", – заявляють сили безпеки та оборони.

Водночас, "російська федерація не дотримується зобов'язань, нехтує домовленостями, не визнає міжнародних норм і правил ведення війни".

Тож питання обміну полоненими є складним і чутливим.

"Україна постійно посилює публічну комунікацію з нашими партнерами, звертається до міжнародних організацій та світових лідерів, привертає увагу світу до дій, які чинить ворог із українськими військовими, які перебувають у полоні", – наголошують сили безпеки й оборони.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: