fbpx
Сьогодні
20:12 11 Сер 2022

Радіація вразить мільйон людей: експертка попередила про наслідки можливої катастрофи на Запорізькій АЕС

English version here

Фото: Енергоатом

Внаслідок можливої катастрофи на Запорізькій АЕС зона радіаційного забруднення складе 2 млн км2, а радіаційне ураження отримає 1 млн людей і не лише в Україні. Тож уже зараз варто вивезти з Запорізької області дітей, адже саме вони та вагітні найбільше страждають від радіації.

Про це в ефірі ТСН повідомила очільниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

"За даними наших державних органів, 30 000 (км2 – ред.) може складати зона відчуження. Це майже в 10 разів більше, ніж зона відчуження складає після Чорнобильської АЕС. Але якщо ми говоримо про потенційно забруднені території, то якщо після Чорнобиля це були 200 тис. км2, то зараз вже є прогнозні підрахунки, що ця потенційно забруднена територія буде складати 2 млн км2. Це просто безпрецедентна територія", – пояснила експертка.

Вона додала, що в разі катастрофи практично вся територія Запорізької області не буде придатна для життя десятки років.

"Тисячі людей зараз перебувають під прямою загрозою ураження радіоактивними елементами. Те, що відбувається зараз на станції, є актом безпрецедентного ядерного тероризму", – наголосила Тимочко.

"У самих залах атомних блоків розташована військова техніка. Ведення замінування території, яке може закінчитися в будь-який момент вибухами, може призвести до пошкодження обладнання. І самі українські спеціалісти, які обслуговують Запорізьку АЕС, перебувають під постійним психологічним тиском. І це унеможливлює ухвалення правильних технологічних рішень постійно в режимі 24 на 7", – зауважила екологиня.

Вона також поінформувала, що після катастрофи на ЧАЕС радіаційного ураження зазнали 600 тис. людей. А в разі катастрофи на ЗАЕС ця кількість складе 1 млн. А загиблих може бути в десятки разів більше, ніж внаслідок вибуху на ЧАЕС, що до цього часу вважався найбільшою ядерною катастрофою.

"Масштаби торкатимуться не лише України. Це та ж сама Росія і Білорусь, країни Чорноморського басейну і європейські країни, які зараз висловлюють виключно занепокоєння", – зазначила експертка.

Вона наголосила, що від радіації практично немає захисту. Найбільше постраждають люди, які будуть поблизу ЗАЕС, – це опромінення у високих дозах.

"Тому вже зараз можна порадити дітей вивезти з цієї зони. Найгірше це переносять вагітні і діти. Ми вже зараз, маючи більше 30 років досвіду після чорнобильської аварії, маємо величезну кількість людей, які народилися після тої аварії, але страждають на різні ураження. Є, звичайно, гіпопротекторні заходи і я маю надію, що якщо ця ситуація буде загострюватися, то населення буде попереджено з тим, щоби частина населення була просто евакуйована", – сказала Тимочко.

Довідка

російські окупанти замінували територію Запорізької АЕС та заявили про готовніть підірвати її, якщо надійде такий наказ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: