Україна в ОБСЄ заявила про наявні докази, що доводять сплановане вбивство полонених в Оленівці

В України є достатня кількість доказів того, що масове вбивство військовополонених в окупованій Оленівці було заздалегідь сплановано росією

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

Український посол зазначив, що супутникові знімки показують, що в колонії, куди безпосередньо перед атакою були переведені військовополонені, була пошкоджена лише одна будівля.

До того ж, аналіз фото свідчить про термобаричний вибух зсередини, додав він

"Є достатньо доказів того, що сталося в Оленівці, щоб вважати, що це було заздалегідь сплановане масове вбивство тих, хто перебував під захистом міжнародного права", зазначив він.

"Масове вбивство українських військовополонених у виправній колонії в окупованій Оленівці.

А також опубліковані відео, що демонструють жахливі випадки тортур, фізичного насильства, нелюдського поводження та умисного вбивства українських військовополонених, чітко свідчать про те, що росія не знає кордонів у своїй жорстокості та варварстві", підкреслив Цимбалюк.

Як повідомив постпред, зараз також немає різниці між російськими дипломатами, які закликають розстрілювати українських військовополонених, і російськими військами, які роблять це в Оленівці.

"Це грубе і серйозне порушення міжнародного гуманітарного права, в тому числі Женевських конвенцій, заслуговує не тільки нашого рішучого осуду, а й використання всіх доступних механізмів для притягнення до відповідальності всіх винних у військових злочинах росії. Незалежно від того, скільки часу це займе", наголосив глава української місії при ОБСЄ.

Він також додав, що РФ не можна дозволяти використовувати своїх маріонеток в ОРДЛО для обходу міжнародних зобов'язань і уникнення кримінальної відповідальності.

Довідка

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух.

За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні в Червоному Хресті повідомили, що російська сторона не дала доступ представникам Організації до колонії в окупованій Оленівці, де загинуло приблизно 40 українських військових, а поранено – 130.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Війська рф понад 300 разів били по Запорізькій області: є порений та руйнування 

Загарбники впродовж доби 346 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 10 населених… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Генштаб: Сили оборони відбили 55 атак противника на Авдіївському напрямку

Українські військові утримали позиції та відбили штурми російських військ на Херсонському напрямку. Також ЗСУ відбили… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.