fbpx
Сьогодні
15:45 10 Сер 2022

Україна в ОБСЄ заявила про наявні докази, що доводять сплановане вбивство полонених в Оленівці

English version here

В України є достатня кількість доказів того, що масове вбивство військовополонених в окупованій Оленівці було заздалегідь сплановано росією

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ.

Український посол зазначив, що супутникові знімки показують, що в колонії, куди безпосередньо перед атакою були переведені військовополонені, була пошкоджена лише одна будівля.

До того ж, аналіз фото свідчить про термобаричний вибух зсередини, додав він

"Є достатньо доказів того, що сталося в Оленівці, щоб вважати, що це було заздалегідь сплановане масове вбивство тих, хто перебував під захистом міжнародного права", зазначив він.

"Масове вбивство українських військовополонених у виправній колонії в окупованій Оленівці.

А також опубліковані відео, що демонструють жахливі випадки тортур, фізичного насильства, нелюдського поводження та умисного вбивства українських військовополонених, чітко свідчать про те, що росія не знає кордонів у своїй жорстокості та варварстві", підкреслив Цимбалюк.

Як повідомив постпред, зараз також немає різниці між російськими дипломатами, які закликають розстрілювати українських військовополонених, і російськими військами, які роблять це в Оленівці.

"Це грубе і серйозне порушення міжнародного гуманітарного права, в тому числі Женевських конвенцій, заслуговує не тільки нашого рішучого осуду, а й використання всіх доступних механізмів для притягнення до відповідальності всіх винних у військових злочинах росії. Незалежно від того, скільки часу це займе", наголосив глава української місії при ОБСЄ.

Він також додав, що РФ не можна дозволяти використовувати своїх маріонеток в ОРДЛО для обходу міжнародних зобов'язань і уникнення кримінальної відповідальності.

Довідка

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух.

За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні в Червоному Хресті повідомили, що російська сторона не дала доступ представникам Організації до колонії в окупованій Оленівці, де загинуло приблизно 40 українських військових, а поранено – 130.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: