fbpx
Сьогодні
14:15 09 Сер 2022

Шахова Олімпіада-2022: жіноча збірна України впевнено здобула перемогу на турнірі в Індії

English version here

Жіноча збірна України здобула перемогу на шаховій Олімпіаді-2022, яка пройшла в індійському Ченнаї

Про це пише Суспільне.

Турнір проводився уперше за чотири роки: на попередній Олімпіаді у 2018 році українки посіли друге місце, поступившись лише команді Китаю.

Як зазначать, українську команду представляли Марія та Анна Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Букса та Юлія Осьмак.

Упродовж усього турніру жіноча збірна України йшла серед лідерок турнірної таблиці. Українки виграли усі стартові чотири протистояння, уперше втративши очки лише у п'ятому раунді з Азербайджаном – нічия.

До заключного 11-го раунду Україна підходила, не програвши жодного протистояння. З усіма конкурентками – Грузією, Азербайджаном та Індією – українки зіграли внічию, втративши при цьому перемогу у протистоянні з Румунією.

У заключному турі українки здобули вирішальну перемогу над командою Польщі з рахунком 3:1. Переможні партії оформили Марія Музичук та Анна Ушеніна, а нічийні – Анна Музичук та Наталія Букса.

Лідер турніру Індія в останньому турі сенсаційно програла США (1:3), що дозволило Україні посісти перше місце та виграти титул.

У турнірній таблиці збірні України та Грузії набрали по 18 очок, але за додатковими показниками лідерство залишилося за українками.

Варто зазначити, що на Олімпіаді виступали 162 жіночі збірні. Для України це друге жіноче золото Ігор в історії після тріумфу 2006 року у Турині.

Спочатку Олімпіада-2022 мала пройти в російському Ханти-Мансійську, але через повномасштабне вторгнення РФ в Україну турнір було перенесено до Індії.

Турнірна таблиця

    • Україна – 18 очок
    • Грузія – 18
    • США – 17
    • Індія – 17
    • Казахстан – 17

Що означає золото для України?

  • Друге "золото" України на шаховій Олімпіаді в історії. Першу перемогу українки здобули ще у 2006 році, і тоді у складі команди була Анна Ушеніна.

Загалом ж це четвертий титул України на шаховій Олімпіаді: у 2004 та 2010 роках "золото" здобували чоловіки.

  • Україна закінчила турнір, не зазнавши жодної поразки: сім перемог та чотири нічиїх.
  • П'яте поспіль потрапляння у топ-3 заліку. Востаннє українки не фінішували на подіумі ще у 2010 році – з того часу вони тричі посідали третє місце (2012, 2014 та 2016 роки), а також друге у 2018-му.
  • На чоловічій шаховій Олімпіаді Україна посіла підсумкове 31-е місце, набравши за підсумками 11 раундів 14 очок.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про те, що росіянина Дворковича переобрано на пост президента Міжнародної шахової федерації.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: