fbpx
Сьогодні
09:34 09 Сер 2022

Рідні захисників "Азовсталі" звернулися до Зеленського завадити фейковому трибуналу над бійцями

Фото: РАР/EPA

Асоціація родин захисників "Азовсталі" просить президента Володимира Зеленського, МКЧХ та ООН втрутитися та завадити проведенню фейкового трибуналу над захисниками "Азовсталі"

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Telegram Асоціації родин захисників "Азовсталі".

Нагадаємо, що окупаційна влада готує так званий "трибунал" у Маріуполі.

"Асоціація родин захисників "Азовсталі" звертається до президента України Володимира Зеленського, до всіх міжнародних організацій, зокрема гарантів безпеки захисників "Азовсталі" – Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН, з проханням втрутитися у цей театр абсурду, засудити та завадити проведенню фейкових трибуналів, які загрожують бійцям полку "Азов"", зазначено у повідомленні.

Рідні захисників наголосили, що військовослужбовці України, які виконували визначені державою і законом обов'язки на території України, не можуть бути осудженими іншими держави.

Тим більше– ніким не визнаними псевдодержавами.

Також в Асоціації родин захисників нагадали, що права військовополонених гарантуються Женевськими конвенціями 1949 року.

Згідно з цим документом, будь-які посягання на людську гідність військовополонених – заборонені, як і їхнє засудження чи застосування покарання без попереднього рішення законного суду.

Нагадаємо, що у Маріуполі окупаційна влада планує провести у філармонії самосуд над українськими захисниками.

Як зазначили у міськраді, зараз на сцені маріупольської камерної філармонії агресори встановлюють тюремні клітки з арматури діаметром 20 мм.

У міськраді наголошують, що загарбники планують влаштувати показовий "суд" над українськими військовослужбовцями у вересні.

"Російські окупанти продовжують нехтувати усіма міжнародними нормами. Вони продовжують множити воєнні злочини, демонструючи зневагу до всього цивілізованого світу", повідомив міський голова Вадим Бойченко.

Довідка

Як повідомляли ЗМІ, більшість поранених бійців "Азова" утримуються у в'язниці в селі Оленівка в окупованому росією Донецьку, але невелика група тяжко поранених бійців перебуває у лікарні у місті Новоазовськ, також в окупованому росією Донецьку.

Прокопенко повідомила, що, як їй відомо, ніхто з бійців не був вивезений до росії.

Як раніше повідомляла Рубрика, після більш ніж 80-денної оборони Маріуполя захисники міста за наказом командування 16 травня склали зброю та вийшли з території "Азовсталі".

Їх вивезли на окуповані росією території. Після цього у РФ заявили про повне захоплення "Азовсталі", а в Україні сподіваються на обмін захисників нашої держави.

Нагадаємо, у Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що не оприлюднять інформацію про кількість виведених з "Азовсталі" українських військовослужбовців.

Також не озвучуватимуть персональні дані українських воїнів, які є у розпорядженні організації.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що у російському полоні перебувають понад 2,5 тисячі захисників "Азовсталі".

15 червня Данілов заявив, що більшість полонених захисників Маріуполя перебувають у Донецькій області.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: