fbpx
Сьогодні
22:11 09 Сер 2022

Байден підписав ратифіковані протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО

Президент США Джо Байден підписав ратифіковані протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до Організації Північноатлантичного договору.

Церемонія відбулася у вівторок у Білому домі, передає "Укрінформ".

«Разом ми взяли на себе зобов'язання, що Сполучені Штати, Фінляндія і Швеція продовжать зберігати пильність щодо будь-яких загроз для нашої спільної безпеки», – заявив глава Білого дому, додавши, що перед церемонією провів телефонні переговори з лідерами цих держав.

Президент США також закликав союзників по НАТО якомога швидше завершити процеси ратифікації на національному рівні, аби Швеція та Фінляндія набули офіційного членства.

Байден також згадав про агресію рф проти України.

"Разом із нашими союзниками й партнерами ми робитимемо таке майбутнє, яке хочемо бачити ми. Тож у момент, коли путінська росія нищить мир і безпеку в Європі, коли автократи кидають виклик основам світоустрою, що базується на порядку, потужність трансатлантичного Альянсу й відданість Америки НАТО є найважливішим чинником, ніж будь-коли", – наголосив американський лідер.

Він також підкреслив, що путін хотів роз'єднати Альянс, однак вийшло навпаки: "Він прагнув добитися "фінляндизації" НАТО, однак отримав "НАТОфікацію" Фінляндії". У цьому зв'язку президент США нагадав основний принцип колективної оборони Альянсу, коли атака на одного вважається нападом на всіх членів.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: