fbpx
Сьогодні
22:14 08 Сер 2022

росія та Україна узгодили безпекові гарантії для суден, — Reuters

Україна і Росія домовилися не нападати на торговельні судна або інші цивільні судна та портові об'єкти, що беруть участь в експорті українського продовольства.

Про це повідомляє Reuters.

Reuters переглянуло документ про "процедури для торговельних суден".

"Сторони не здійснюватимуть жодних нападів на торговельні судна або інші цивільні судна та портові об'єкти, залучені до цієї ініціативи", – йдеться в документі.

Угода контролюється Спільним координаційним центром у Стамбулі, до складу якого входять турецькі, російські та українські військові та представники ООН.

Згідно з узгодженими процедурами, центр збирати інформацію про запланований рух кораблів через морський гуманітарний коридор. Вона буде надаватися російським, українським і турецьким військовим. Тоді, коли судно буде рухатися морським гуманітарним коридором, воно буде захищене буферною зоною в 10 морських миль навколо нього.

"Жодне військове судно, літальний апарат або БПЛА не будуть наближатися до торгового судна, яке проходить транзитом морським гуманітарним коридором, за винятком територіальних морів України, ближче 10 морських миль", – говориться в документі.

Довідка

У неділю, 7 серпня, з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – 3 судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

Уперше зі старту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого в суботу ввечері до України прибуло судно під завантаження – балкер FULMAR S.

2 серпня Міністерство оборони Туреччини підтвердило прибуття зерновоза RAZONI з українським збіжжям – першого судна, яке вирушило в межах "зернової угоди" між Україною, Туреччиною, ООН і Росією. 3 серпня у Туреччині завершили інспекцію першого судна з українським зерном. Судно пройшло Босфор і попрямувало у Мармурове море.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: