fbpx
Сьогодні
12:54 07 Сер 2022

Маріупольської трагедії могло не бути, якби Україна отримала HIMARS раніше, – посол Польщі

Перемога України у розв'язаній росією війні – лише питання часу

Таке переконання висловив в інтерв'ю Polsat News посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, пише Рубрика.

Як зазначив дипломат, водночас Захід має надавати Києву максимальну підтримку озброєнням, яке могло б відвернути інші трагедії, на кшталт маріупольської.

Ціхоцький наголосив, що у перемозі України у нього "немає жодних сумнівів". Водночас він зазначив, що цьому міг би завадити лише якийсь "незрозумілий поворот" у політиці Заходу щодо України.

Це якби припинилася військова, економічна підтримка Києва і змінилася санкційна політика щодо росії.

"Мені важко навіть придумати причину, чому це могло б статися (припинення надання Україні підтримки – ред.). Україна себе захистить, це лише питання часу", підкреслив Ціхоцький.

Дипломат зауважив, що західна військова допомога надається Україні.

Проте могла б надходити швидше, що значно змінило б ситуацію на фронті.

"Ми чудово знаємо, якби HIMARS потрапили в Україну раніше, то маріупольської трагедії могло б не статися",  заявив посол Польщі.

Він також додав, що українські позиції були за 100 км від Маріуполя, але військові "не могли посунути лінію фронту і були змушені спостерігати за трагедією своїх товаришів".

На переконання дипломата, якби Україна мала ці артилерійські установки раніше, то російських загарбників не пустили б до міста.

"Тож ми маємо запитати себе: чи збираємося спостерігати, як Україна спливає кров'ю і, нарешті, перемагає, а потім десятиліттями відбудовуватиметься, що також призведе до тривалої нестабільності на наших кордонах.

Або ж ми зараз докладемо ще більше зусиль, аби прискорити цю перемогу і, як наслідок, скоротити період відбудови та відновлення стабільності", підкреслив Ціхоцький.

Посол вважає, що росія не зупиниться, якщо її не примусити це зробити. І українці усвідомлюють, що лише перевага на полі бою, а також міжнародні санкції можуть змусити росіян змінити свої плани.

"Звісно, це висока ціна для всіх партнерів України, яку ми (Польща – ред.) теж платимо, щоб колись ця війна не розгорілася і на нашій території", резюмував посол РП в Україні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: