fbpx
Сьогодні
08:24 06 Сер 2022

Розійшлись з керівництвом ціннісно: Українська очільниця Amnesty International після скандального звіту звільнилась

English version here

Фото: Фейсбук

Після скандального звіту Amnesty International про Збройні сили України, очільниця українського офісу АІ Оксана Покальчук йде з посади

Про це інформує Рубрика, послиаючись на Facebook Покальчук.

"Я звільняюсь з Amnesty International в Україні… Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар'єру.

Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників.

І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю.

Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з'явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться".

За її словами, у таких важливих звітах не може не бути даних про другу сторону війни.

Зокрема, про того хто розпочав цю війну – росію.

В українському офісі наголошують, що прес-реліз, який організація випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

Зазначимо, що представники Amnesty International врешті звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь.

"У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів", зазначила Покальчук.

Вона вважає, що це дослідження стало інструментом російської пропаганди.

"За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз'яснювальну роботу всередині організації.

Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто.

Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух.

На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей прес-реліз.

Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно, тому я прийняла рішення залишити організацію", наголосила Покальчук.

Довідка

Як повідомляла Рубрика, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення.

Вони створюють бази і розміщують озброєння в школах і лікарнях.

Водночас на сайті організації нема жодного слова щодо масового вбивства українських військвополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії росії проти України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Також у Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International повідомив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, у якій ідеться, що українська армія наражає цивільних на небезпеку.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: