fbpx
Сьогодні
09:51 05 Сер 2022

Аграрії обурені інструкцією Запорізької ОДА про те, як фермерам уникнути звинувачень у колабораціонізмі

Деякі фермери вже спалюють поля з урожаєм, щоб продукція не дісталась ворогу

На сайті Запорізької обласної державної адміністрації з'явилося повідомлення "Як діяти фермерам на тимчасово окупованих територіях, щоб уникнути звинувачень у колабораціонізмі". В "інструкції" йдеться, що реалізовувати урожай фермери можуть лише юридичним особам та громадянам України, в іншому випадку аграріям загрожує кримінальна відповідальність за колабораціонізм. 

Таке роз'яснення обурило представників сільськогосподарського бізнесу.

"Припустимо, до однієї моєї знайомої прийшли закупівельники наперевіс з автоматами. І купили в неї врожай за тої вартістю, за якою захотіли, — каже обурена настановами обладміністрації представниця економічної асоціації MEDA та колишня менеджерка Ради Жінок-Фермерів в Запорізькій області Олександра Гармаш, — Ваші рекомендації, що таким фермерам та фермеркам робити?"

Гармаш задає логічні запитання та просить додаткових роз'яснень:

  • Це точно стосується тільки зернових, чи овочів, фруктів, ягід, молока, м'яса також? 
  • Чи може ЗОДА поділитися контактами юр.осіб України, які готові закупити продукцію з окупованої території? 
  • Чи може ЗОДА поділитися контактами місць, де аграрії, не маючи власних потужностей, зможуть зберігати зібраний врожай? 
  • Чи має ЗОДА рекомендації, що робити з врожаєм, якщо немає умов для зберігання та / або відсутні юр.особи та фіз.особи України, які можуть купити врожай: не збирати та залишити на полі, зібрати та викинути, не збирати та спалити, не збирати та нехай перегниває чи може інші варіанти?

Водночас мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі інформаційного марафону згадав, що вже були випадки, у яких фермери на окупованих територіях вдаються до крайнощів та спалюють власні поля із врожаєм, щоб він не дістався ворогу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: