fbpx
Сьогодні
16:41 04 Сер 2022

В Естонії вирішили прибрати з вулиць усі радянські пам'ятники

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що уряд Естонії на засіданні в четвер прийняв рішення про усунення радянських пам'яток з публічного простору в найстисліші терміни.

Про це повідомляє національний мовник ERR.

"Головне вирішено – радянські пам'ятники треба прибрати з публічного простору, і ми зробимо це якнайшвидше. Конкретний час та порядок залежать від готовності і логістичного плану місцевих органів влади, ця логістика вимагає такої ж уваги, організації та участі від приватного сектору", – сказала Каллас.

Уточнюється, що загалом в Естонії налічується від 200 до 400 таких пам'ятників. За словами прем'єр-міністра, більш точний графік перенесення пам'ятників наразі не може бути оприлюднений.

"Ми просуваємось у міру можливості виконання логістичних завдань. Важливо, щоб напруженість не загострювалася ні там, ні деінде. Зрозуміло, що російська агресія в Україні розтяла рани в нашому суспільстві, про які нагадують радянські пам'ятники, тому їх видалення з публічного простору необхідне, щоб уникнути додаткової напруги", – сказала Каллас.

Розмова про можливе загострення напруженості виникла, зокрема, через деяку активність навколо так званого "нарвського танка". Це радянський пам'ятник, встановлений у Нарві, місті, розташованому на кордоні з рф.

"Танк – це знаряддя вбивства, це не меморіальний об'єкт, і з цих же танків на вулицях України вбивають людей", – зазначила прем'єр-міністр.

У свою чергу, згідно з поясненнями міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, причина того, що в Нарві біля пам'ятника-танка зібралися люди, була в необґрунтованих чутках. Однак жодних подій не сталося, оскільки поліція пояснила людям, що танк не повезуть темної ночі, "такі речі не повинні відбуватися таємно, пізньої ночі".

"Я, як міністр внутрішніх справ вніс свої пропозиції і представив своє бачення того, якими можуть бути графік та діяльність з перенесення пам'ятників. Звичайно, ми врахували всі можливі інциденти, вони, звісно, будуть, але можу підтвердити, що внутрішня безпека і громадський порядок будуть забезпечені… Роблячи ці речі, ми повинні пам'ятати, що Нарва і пізніше має ментально залишатися в Естонії", – сказав Ляенеметс.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: