fbpx
Сьогодні
21:50 03 Сер 2022

Глави країн G7 закликали Китай виступили за збереження миру в Тайванській протоці

Фото: Getty Images

Глави зовнішньополітичних відомств країн G7 виступили за збереження миру в Тайванській протоці та закликали Китай відмовитись від агресивної риторики щодо намірів змінити статус-кво в регіоні силовим способом.

Про це йдеться в спільній заяві, оприлюдненій в середу Державним департаментом США.

"Ми стурбовані недавніми та анонсованими погрозливими діями з боку КНР, зокрема проведенням навчань з бойовою стрільбою, а також економічним тиском, які загрожують непотрібною ескалацією. Немає жодних підстав для використання візиту (Ненсі Пелосі – ред.) як приводу для агресивної військової діяльності в Тайванській протоці", – наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що для законодавців цивілізованих країн поїздки за кордон є нормальним і звичним явищем.

"Ескалаційна реакція КНР ризикує посилити напруженість і дестабілізувати регіон",- зазначається в заяві.

Країни G7 у цьому зв'язку виступили із закликом до КНР "не змінювати в односторонньому порядку силою статус-кво в регіоні, а також вирішувати розбіжності по обидва боки протоки мирними засобами".

"Ми підтверджуємо нашу спільну й непохитну прихильність підтримці миру та стабільності в Тайванській протоці та закликаємо всі сторони зберігати спокій, проявляти стриманість, діяти прозоро й підтримувати відкриті лінії зв'язку, щоби уникнути непорозумінь", – зауважується в документі.

Як повідомлялося, після візиту до Тайваню спікера Палати представників США Ненсі Пелосі Китай оголосив про початок військових навчань, які частково пройдуть у територіальних водах Тайваню.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: