fbpx
Сьогодні
18:54 03 Сер 2022

Держсекретар США нагадав рф про зобов’язання щодо безпеки експорту українського зерна

Фото: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Держсекретар США Ентоні Блінкен привітав безпечний вихід першого комерційного судна з українським збіжжям з Чорного моря та заявив, що росія мусить виконувати зернову угоду, а також припинити нищити продовольчу інфраструктуру в Україні.

Із відповідною заявою глава американської дипломатії виступив у середу, передає "Укрінформ".

"Це лише перший крок, тож подальше виконання угоди від 21 липня за сприяння ООН має важливе значення для зміцнення продовольчої безпеки в усьому світі. росія має виконувати свої зобов'язання, в тому числі сприяти безперешкодному експорту сільськогосподарської продукції з чорноморських портів", – наголошується в документі.

Держсекретар США також зазначив, що росія має припинити свої атаки, які роблять сільськогосподарські землі в Україні непридатними для використання та руйнують сільськогосподарську інфраструктуру.

"Допоки рф продовжує свою агресію, український народ і найбільш уразливі верстви світу страждатимуть від цих наслідків", – підкреслив глава Держдепу.

Блінкен подякував ООН і Туреччині за посередницьку дипломатію, яка дозволяє здійснювати рух кораблів з українським зерном.

Довідка

У середу суховантаж Razoni зі збіжжям кукурудзи, який першим пройшов «зерновий коридор», залишив Чорне море й почав перехід Босфором. Судно йде під прапором Сьєрра-Леоне та прямує до порту Триполі, Ліван.

На сьогодні в портах Одещини залишаються ще 16 суден з українським збіжжям, які чекають на відправлення через Чорне море.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: