fbpx
Сьогодні
17:19 30 Вер 2022

Україна — перша в Європі країна за темпами опустелювання та друга у світі — по розораності

English version here

Прямо зараз ми втрачаємо найцінніший для нас ресурс — родючість землі

Основним "ресурсом" в Україні в економічному плані є грунти. Колись вони славились їхньою родючістю, і людина активно використовувала цю можливість, щоб задовольнити свої потреби — зараз на території України більше половини всіх територій — це рілля. І прямо зараз ми втрачаємо цей ресурс:

"Ми — сама розорана держава Європи, друга по розораності в світі, і відповідно по втратах грунтів теж, тобто ми також — лідер в Європі по опустелюванню", — розказав для "Рубрики" під час інтерв'ю  еколог, працівник Інституту зоології НАН України та керівник громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк. 

Як пояснив науковець, термін "опустелювання" — це втрата родючого шару ґрунту. В попередніх матеріалах ми вже говорили про те, що родючій шар ґрунту не може утворюватись на ріллі. Найродючіші ґрунти — чорноземи — формуються під багаторічною природною рослинністю. Коли людина знищує степову рослинність, щоб створити на території рілля, родючість не відтворюється. 

"Це є втрата ресурсу, отого ресурсу, який містить третину вуглецю планети", — коментує еколог.

І, на жаль, це процес, який вже стався на деяких територіях. Один з прикладів — це Олешківські піски:

"Олешківські піски для нас важливі, не тому, що це сама велика пустеля Європи, і не тому, що вона рукотворна, а тому, що показуючи Олешківські піски можна сказати, що існує реальна проблема. Якщо ми втратимо грунти в таких масштабах, будь-де в іншому місці в Україні ми вже їх не відтворюємо. Олешківські піски вже 100 років не заростають рослинністю", — навів приклад Василюк. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: