fbpx
Сьогодні
10:34 02 Сер 2022

ISW: за вбивство 53 військовополонених в окупованій Оленівці відповідальна росія

English version here

Фото: t.me/inapalm

Відповідальність за вбивство 53 українських військовополонених у в'язниці в окупованій Оленівці Донецької області 28 липня несе росія

Про це інформує Рубрика, послиаючись на звіт Американського Інституту вивчення війни (ISW).

"ISW оцінює, що російські війська відповідальні за вбивство 53 українських військовополонених під час вибуху в підконтрольній росії в'язниці в Оленівці Донецької області 28 липня.

ISW вважає, що росія несе відповідальність за цей напад на українських військовополонених у порушення Женевської конвенції", підкреслили у звіті аналітики.

В інституті посилаються на двох американських чиновників, які анонімно підтвердили Politico 1 серпня, що "жодних слідів наданих США артилерійських ракетних систем HIMARS не виявили".

У Кремлі стверджують, що Україна нібито використовувала ракети HIMARS для знищення українських військовополонених і стримування українських перебіжчиків.

Однак супутникові та інші зображення з місця трагедії свідчать, що в результаті вибуху в Оленівці була пошкодила лише одна будівля.

Більше того, стіни цієї будівлі не зруйновані, а поблизу немає воронки від снаряду.

В ISW підкреслюють, що все це переконливо свідчить про те, що руйнування в'язниці було результатом або високоточного удару, або закладеної усередині вибухівки.

Один американський чиновник також сказав Politico, що "докази показали, що атаку не здійснив Київ".

Нагадаємо, 1 серпня генпрокурор Андрій Костін повідомив, що за попередніми даними міжнародних експертів, українських військовополонених в колонії окупованої Оленівки убили за допомогою термобаричної зброї.

Довідка

Нагадаємо, вранці в п'ятницю російські медіа повідомили про обстріл колонії в Оленівці на Донеччині, де утримувалися українські полонені. Пропагандисти стверджували, що є щонайменше 53 загиблих.

Генштаб України спростував звинувачення РФ, що удар нанесли ЗСУ.

За інформацією Генштабу, росіяни намагалися приховати катування і вбивства полонених.

У розвідці вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК "Вагнера" за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони росії.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких загарбники підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

Підрозділи "Азову" оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

Як повідомляла Рубрика, сьогодні в Червоному Хресті повідомили, що російська сторона не дала доступ представникам Організації до колонії в окупованій Оленівці, де загинуло приблизно 40 українських військових, а поранено – 130.

Тим часом опубліковані нові супутникові знімки колонії до та після вбивства українських військових, які свідчать, що будівлю підірвали зсередини.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: