fbpx
Сьогодні
09:32 01 Сер 2022

Перше судно із зерном з України вже покинуло Одесу

English version here

Перше судно з українським зерном вже покинуло Одесу.

Корабель Razoni під прапором Сьєрра-Леоне має перевезти зерно до Лівану.

Експорт проходитиме в рамках "зернової угоди" між Україною, росією, Туреччиною та ООН.

Контроль за роботою морського коридору та безпекою операції покладено на координаційний центр у Стамбулі.

Зазначається, що судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі в Лівані з 26 тис тоннами української кукурудзи.

"Сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року. Ми вдячні партнерам, які незважаючи на складнощі не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств.

У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії. Паралельно отримаємо заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції", – зявив міністр Олександр Кубраков.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об'єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: