fbpx
Сьогодні
18:02 01 Сер 2022

Байден закликав росію домовлятися про нову систему контролю над ядерним озброєнням

English version here

Президент США Джо Байден заявив, що його адміністрація готова до переговорів про систему контролю над ядерним озброєнням, яка прийде на зміну ядерній угоді СНО-3. Він закликав росію показати, що та готова до поновлення роботи, та наголосив, що Китай також несе відповідальність.

Про це йдеться у заяві, яку опублікував Білий дім.

1 серпня стартувала Десята конференція з перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), яку відклали на два роки через пандемію COVID-19. Державами-підписантами ДНЯЗ є 191 країна, зокрема «ядерна п'ятірка»: США, росія, Франція, Велика Британія та Китай. Цей договір передбачає перегляд документа кожні п'ять років.

Байден оголосив, що США підтверджують своє зобов'язання бути відповідальним розпорядником свого ядерного арсеналу та продовжувати працювати над ядерним роззброєнням світу.

Він наголосив, що його адміністрація готова оперативно вести переговори щодо нової системи контролю над озброєннями, яка замінить СНО-3 або New Start — договір між США та росією про обмеження кількості стратегічних наступальних озброєнь в обох країнах. Термін цієї угоди завершиться у 2026 році.

Утім, для нових переговорів «потрібен добросовісний партнер, що готовий до співпраці», вважає Байден. Він зазначив, що росія має показати, що готова відновити роботу зі США, особливо після вторгнення в Україну.

«Навіть у розпал холодної війни Сполучені Штати та Радянський Союз змогли працювати разом, щоб відстояти нашу спільну відповідальність за забезпечення стратегічної стабільності», — зазначив Байден.

Він додав, що Китай, як член ДНЯЗ та «ядерної п'ятірки» також має відповідальність взяти участь у переговорах, «які зменшать ризик прорахунків і вирішать дестабілізуючу військову динаміку».

«Немає жодної користі для жодної з наших націй чи світу протистояти участі в контролі над озброєннями та нерозповсюдженні ядерної зброї», — заявив Байден.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: