fbpx
Сьогодні
10:54 31 Лип 2022

Вивезення зерна відбуватиметься повільно, якщо росія і надалі не буде дотримуватися угоди, - Сольський

Зернотрейдери повернулися до питання фрахтування суден для вивезення зерна з портів України одразу після підписання "зернової угоди" в Стамбулі

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв'ю Укрінформу.

Як зазначив він, то перші кораблі на наступний тиждень вже зафрахтували.

"Фрахтування суден є роботою тих, хто цим займався завжди – зернотрейдерів. Вони до цього питання активно повернулися у той самий день, коли було підписано угоду про відкриття "зернових коридорів".

Їм потрібен час на те, щоб поторгуватись, оцінити ризики. Наскільки мені відомо, станом на вчора, перші кораблі на наступний тиждень вже зафрахтували", – розповів Сольський.

Міністр також повідомив, що вже вдалося домовитися про ставку страхування. Але самому процесу роботи "зернових коридорів" можуть стати на заваді дії з боку росії.

"Очевидно, що спочатку страхуватимуть дорожче, бо багато інших компаній, власників суден, чекають результатів, що ж буде з "першопрохідцями".

І, звісно, весь процес сильно залежатиме від дій однієї країни, яка завжди всім заважає. Якщо росія й далі битиме ракетами в порти, все це ускладнюватиме, затримуватиме процес.

Вивезення зерна відбуватиметься дуже повільно, і ставки страхування триматимуться високими. Це як мінімум. Максимум – світ залишиться без українського зерна, а ми – без валюти", сказав Сольський.

Нагадаємо, що США та решта світу розраховують на те, що росія дотримається своїх домовленостей щодо експорту українського зерна.

Президент України Володимир Зеленський сказав про те, що чим більше українського зерна буде на світовому ринку, то стабільнішою буде ситуація у партнерів, а отже – ефективнішою буде спільна протидія державі-терористу росії.

Як повідомляла раніше Рубрика, Україна з Туреччиною та ООН 22 липня підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море.

Після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом, ведеться підготовка портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" до відновлення роботи.

Вранці 23 липня російська армія завдала ракетного удару по порту в Одесі, де зберігається зерно, але влучила в насосну станцію.

Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: