fbpx
Сьогодні
10:00 29 Лип 2022

Шкідливі викиди в повітря після ракетних обстрілів можуть призвести до захворювань та навіть летальних наслідків

English version here

Експерт з екологічного моніторингу Максим Сорока пояснив, якою шкодою для довкілля та здоров'я людини супроводжуються ракетні обстріли 

Наслідки від влучання ракет — не лише в руйнації інфраструктури та людських жертвах. Вони також супроводжуються шкідливими токсичними викидами, наслідки від поглинання організмом яких можуть мати довгостроковий ефект та призводити до хімічних отруєнь. Про це "Рубриці" під час інтерв'ю розказав експерт з екологічного моніторингу Максим Сорока. 

За його словами, ракетні обстріли та спричинені ними пожежі супроводжуються такими екологічними наслідками:

  1. Викиди дрібнодисперсного пилу. Високі концентрації такого пилу спричиняють захворювання організму або ж призводять до летальних випадків. Додамо, що забруднення повітря дрібнодисперсними зваженими частинками негативно впливає на здоров'я людини навіть за дуже низьких концентрацій:

"Коли ракетні обстріли були в Києві, станції громадського моніторингу чітко фіксували на годину-дві різкий сплеск кількості такого пилу в повітрі", — каже експерт із питань екологічного моніторингу та вимірювання Максим Сорока.

  1. У повітря потрапляє велика кількість діоксид азоту, органічних речовин, чорного вуглецю та токсичного пилу під час та після пожеж, які виникають внаслідок обстрілів

За словами експерта,  коли під Києвом горіли склади, викиди в повітря були схожими на викиди від горіння нафтобаз. Ризик виникає як під час самої пожежі, оскільки в повітря виділяється велика кількість продуктів горіння, так і після неї. Спостерігаючи за станціями, що вимірюють якість повітря, спеціалісти помітили, що після того, як пожежу загасили, а згарище висихає, воно перетворюється на вторинне джерело викиду попелу, у тому числі токсичного. Будь-який вітер буде знов підіймати його вгору та розвіювати в повітря.

  1. Особливу небезпеку становлять "утеплені" будівлі, для утеплення яких використовувався небезпечний пінополістирол. Під час його горіння виділяється велика кількість поліциклічних сполук та хлористий ціан, тобто синильна кислота.

"Синильну кислоту за токсичними властивостями можна порівняти з ціаністим калієм. Люди задихаються зсередини. Це пекельна смерть, на яку заслуговують усі росіяни", — коментує Максим Сорока.

Про те, як захистити себе та попередити такі наслідки, а також про те, як будувати місто більш безпечним, читайте тут. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: