fbpx
Сьогодні
14:21 29 Лип 2022

На Франківщині критично обміліли п'ять великих річок

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Цьогоріч на Франківщині річки обміліли критично. Востаннє такий низький рівень води був у 2014-15 роках, кажуть метеорологи.

Кажуть, що це ще не кінець. А все через те, що опадів майже не було ані взимку, ані навесні.

Зараз на п'яти річках Прикарпаття спостерігається критичне маловоддя, розповіла начальниця відділу гідрометеорологічного забезпечення обласного центру з гідрометеорології Тетяна Атаманюк, пише Суспільне.

За її словами, маловоддя зафіксували на річках Лукві, Лімниці, Вороні, Дністрі та Бистриці Надвірнянській. На деяких ділянках русел цих річок зараз протікає від 2% до 19 % від нормального об'єму води. Тетяна Атаманюк вважає, що це — наслідок не тільки літньої спеки, а й малосніжних зим та малої кількості опадів восени.

На Франківщині критично обміліли п'ять великих річок

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Дефіцит опадів, малосніжність призводять до обміління річок. І на цей час у Дністрі, в районі Галича та Заліщиків, спостерігається критичне маловоддя. Це уперше на моїй пам'яті настільки обміліли ці великі річки", — каже синоптикиня.

На Франківщині критично обміліли п'ять великих річок

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Лікарка-терапевт Тетяна Чевалюк рекомендує під час спеки уникати в обідню пору важкого фізичного навантаження, ходити якнайдалі від асфальтованих доріг та штучного покриття, пити багато води та носити одяг з натуральних тканин.

"Треба намагатися захищати себе від сонця всіма можливими способами. Якщо людина вдома, використовуємо досвід гарячих країн — Італії, Іспанії, які повністю закривають шторами свої вікна, щоб сонце не нагрівало балкони, підвіконня. Не виходити на вулицю з непокритою головою, тому що саме в обідню пору дуже високий ризик теплового удару", — каже Тетяна Чевалюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: