fbpx
Сьогодні
17:45 28 Лип 2022

Зеленський у Раді: Ми зробили так, що всі тирани цього світу побачили, який потенціал має демократія

Українці запамʼятаються не як ті, хто намагався, а як ті, хто зберіг, посилив і передав дітям нашу державу, щоб вони передали її своїм дітям.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський у своїй промові у Верховній Раді.

"Ми – громадяни найміцнішої держави у світі. Держави, яка воює, держави, яка при цьому реформується, і держави, яка при цьому забезпечила найпотужніше в історії об'єднання демократії. Держави, яка у 155-й день повномасштабної війни росії проти нас має силу відзначати свій день – День Української Державності. Ми зробили так, що цінності вільного світу не залишились просто риторикою і реально запрацювали для захисту цивілізації. Ми зробили так, що ЄС об'єднаний найбільше за всі роки свого існування і зміцнюється завдяки нашій з вами міцності. Ми зробили так, що всі тирани цього світу побачили, який потенціал має демократія. Це зробили ми – громадяни України", – сказав Президент.

За його словами, це – військові і цивільні, дипломати і волонтери, державні службовці і бізнес, політики, суспільні лідери і медіа, кожний і кожна, хто сумлінно працював на своєму рівні заради України, своєї сім'ї і нашого майбутнього.

"Це зробили ми, громадяни держави, яка має понад 1000 років історії, понад 1000 років своєї культури, понад 1000 років свого характеру, українського характеру, незламного, який вистояв на нашій землі під ударами багатьох загарбників. Куди ти прийшла, армія росії, засліплена своїми жалюгідними амбіціями? Ти пішла проти нас, проти тих, кого підготували до цієї вирішальної війни за незалежність десятки поколінь українського народу, який жив і живе тут, який боровся і бореться тут, який будував і будує тут, і який мріяв і мріє понад усе, щоб над ним і Україною, не було чужого панування", – зазначив Президент.

Зеленський наголосив, що настав час, щоб ця мрія назавжди стала реальністю, і українці реалізують цю мрію.

"Ми станемо не новою легендою про героїчний спротив, а державою переможців, не трьомастами спартанцями, які варті фільмів, книг і вистав, а багатомільйонним народом героїв, який вартий життя, вартий перемоги і навчатиме інших у світі, як захищатись, як перемагати. Ми запам'ятаємось не як ті, хто намагався, а як ті, хто зберіг, посилив і передав нашу державу нашим дітям. Щоб вони передали її своїм дітям. Вільну, міцну, сучасну і ефективну державу. Це зробимо ми. Ми з вами, громадяни України", – додав Президент.

Довідка

День української державності встановлено указом Президента від 24 серпня 2021 року.

Ця пам'ятна дата акцентує на спадкоємності України від держави Володимира Великого з її столицею в Києві. Саме тому для відзначення Дня державності була обрана дата 28 липня, коли в Україні відзначають також День хрещення Русі-України: введення християнства стало цивілізаційним вибором і зумовило історичний зв'язок українських земель із Європою.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: