fbpx
Сьогодні
12:08 28 Лип 2022

Вчені опублікували дослідження, в якому стверджують про початок масового вимирання на планеті

English version here

Рубрика

Група з 17 провідних вчених планети  підсумовували сьогоднішній стан флори та фауни, щоб донести до політиків серйозність катастрофічного становища майбутнього планети та людства

В науковому журналі fronties було опубліковано дослідження з гучними заявами про глобальну екологічну катастрофу, яка чекає на нас вже в цьому столітті. 

"Більшість людей не можуть усвідомити масштаби катастрофи та те, що вони самі постраждають від наслідків руйнування навколишнього середовища. Насправді масштаб катастрофи для біосфери та всіх форм життя настільки великий, що навіть добре поінформованим експертам важко усвідомити серйозність ситуації. Проблема посилюється невіглаством та корисливими інтересами", — стверджує провідний автор дослідження професор Корі Бредшоу з Університету Фліндерса в Австралії.

Автори наукової статті узагальнили прогнози щодо погіршення здоров'я людей та значного зменшення різноманіття, щодо кліматичних змін, загроз масової міграції і змагання за ресурси вже в цьому столітті. Ось основне.

Зменшення біорізноманіття.

Це свідчить про початок масового вимирання

Людиною було порушено та змінено екосистеми близько 70% поверхні нашої планети. З початку сільського господарства близько 11 000 років тому біомаса наземної рослинності скоротилася вдвічі, а 20% її первинного різноманіття було втрачено назавжди. Ще близько 20% усіх видів живих істот знаходяться під загрозою зникнення протягом наступних кількох десятиліть.

Інфографіка, що у відсотках показує кількість біорізноманіття різних тварин та екосистем, які знищено або пошкоджено людиною(червоним) та неушкоджену частку (синім) відповідно до

Інфографіка, що  у відсотках показує кількість біорізноманіття різних тварин та екосистем, які знищено або пошкоджено людиною(червоним) та неушкоджену частку (синім) відповідно до "базового рівня", тобто такого, який мав би бути без втручання людини. Взято зі згаданої статті на fronties

❗️Такі дані свідчать про початок масового вимирання, цей висновок зазначений у дослідженні. Зараз вченим відомо про 5 таких вимирань за час існування нашої планети, останнє з яких було 66 мільйонів років тому.

Перенаселення планети.

Ресурсів не вистачатиме, щоб задовольнити наші потреби 

З усієї біомаси на Землі сьогодні більшість представлено худобою (59%) і людьми (36%) і лише  приблизно 5% цієї загальної біомаси складають дикі ссавці, птахи, рептилії та амфібії. До 2050 року чисельність населення світу, ймовірно, зросте до 9,9 мільярдів. Врешті-решт це призведе до потреби такої кількості ресурсів, які наша планета задовольнити просто не зможе. 

 "Немає ніякого способу — з етичної чи іншої точки зору (за винятком надзвичайного та безпрецедентного зростання людської смертності) — уникнути зростання кількості людей і супутнього надмірного споживання. Тим не менш, запровадження політики прав людини для зниження народжуваності та стримування моделей споживання може зменшити вплив цих явищ", — зазначено у статті.

Глобальне потепління.

Останні кліматичні моделі демонструють більший темп потепління в майбутньому, ніж передбачалося раніше

Цивілізація вже перевищила глобальне потепління на ~ 1,0°C порівняно з доіндустріальними умовами, і вона на шляху до того, щоб викликати потепління щонайменше на 1,5 °C між 2030 і 2052 роками.

Від танення вічної мерзлоти та вивільнення накопиченого метану концентрація парникових газів продовжуватиме зростати, і це призведе до подальшої затримки реакції зниження температури, навіть якщо людство повністю припинить використовувати викопне паливо до 2030 року.

Яке рішення?

"Наша мета не полягає в тому, щоб представити фаталістичну перспективу, адже є багато прикладів успішного втручання для запобігання вимирання, відновлення екосистем і заохочення більш сталої економічної діяльності", — зауважують вчені у висновку до статті. 

Науковці радять стимулювати розвиток організацій, що опікуються довкіллям і пропонуть такі рішення:

  • Скасування постійного економічного зростання
  • Належне ціноутворення 
  • Швидкий відхід від використання викопного палива
  • Суворе регулювання ринків і придбання власності
  • Розширення прав і можливостей жінок

Вони також закликають інших вчених не бути байдужими: 

"Тому експерти з будь-якої дисципліни, яка має справу з майбутнім біосфери та добробутом людини, зобов'язані уникати стриманості, уникати прикрашання надзвичайних викликів, які попереду, і «розповідати все як є». Усе інше в кращому випадку вводить в оману, а в гіршому — недбалість і потенційно смертельна для людського підприємства".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: