fbpx
Сьогодні
09:41 27 Лип 2022

У Мінсоцполітики розповіли, що робити у разі невиплати належної допомоги для ВПО

Низка внутрішньо переміщених осіб (ВПО) досі не отримали належну фінансову допомогу через те, що їхні заявки зависли у цифрових системах

Про це розповіла новопризначена міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в етері єдиного телемарафону.

У відомстві пояснили, що так сталося через численну кількість запитів, на яку не була розрахована система.

Жолнович наголосила, що виправляти ці помилки будуть вручну.

Наразі Мінсоцполітики відібрало всіх людей, про яких отримали дані через ЦНАПи та управління соцзахисту, і для яких вже нараховуються відповідні виплати.

Низка людей, які подавали документи через цифрові сервіси, досі не отримали підтвердження — частину з них міністерство вже знайшло у цих цифрових інструментах.

Решті переселенців, у яких запити взагалі не ідентифіковані програмами, міністерство дає можливість звернутися із записами про те, що вони зверталися у "Дію", у будь-який ЦНАП чи управління соцзахисту — поштою, або особисто.

"Тоді їм ці виплати будуть призначені з того часу, коли вони звернулися у "Дію", тобто заднім числом. Ми розуміємо, що відбувся такий збій.

Зараз цих людей із системи неможливо "витягнути", оскільки не була завершена повна їхня верифікація. Тому, щоб поновити права таких людей, це буде робитися вручну з підтвердженням того, що людина справді пробувала зареєструватися у "Дії"", підкреслила Жолнович.

Наразі відповідний проєкт нормативного акту перебуває на погодженні, його має затвердити Кабмін.

"Звісно, це дуже прикро, що люди на той час залишилися без коштів. Єдине, що можу сказати, — є ще програми, які міжнародні донори нам допомагають закривати.

І зараз можна хіба цими сервісами скористатися, щоб тимчасово вирішити якісь житлові чи побутові проблеми, які виникають без коштів", сказала міністерка.

Раніше очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомляла, що зараз в Україні 3,4 мільйона людей є внутрішньо переміщеними особами.

Але Міжнародна організація з міграції фіксує 6,2 мільйона внутрішніх переселенців (разом з тими, хто отримав цей статус з 2014 року) — це приблизно 14% від загальної кількості населення України.

Верещук підтвердила, що багато людей скаржаться на затримку виплат ВПО. Більшість скарг надходило саме через заявки, які подавали через "Дію". Також проблеми виникали через неправильно оформлені документи.

"Ми централізували такі виплати, і міністерство соцполітики їх виплачує. Але людей було майже 250 тисяч, 90 тисячам уже виплачено, зараз решті ми допомагаємо",  сказала Верещук.

Зазначимо, у Мінреінтеграції є гаряча лінія, за якою можуть звертатися у разі проблем з виплатами: 15-48.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: