fbpx
Сьогодні
14:10 27 Лип 2022

Працівники ДБР затримали посадовця КМДА, який регулярно брав хабарі з автоперевізників

Працівники Державного бюро розслідувань затримали одного з заступників начальника департаменту транспортної інфраструктури Київської міської державної адміністрації

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу ДБР.

Як зазначили у відомстві, чиновник систематично брав хабарі від приватних автобусних перевізників столиці.

За даними слідства, посадовець КМДА шантажував столичних перевізників перешкодами в роботі, якщо ті не будуть сплачувати данину.

Чиновник розробив схему, за якою перевізники мали сплачувати щоденну фіксовану плату з кожного із сотень автобусів, які виходили на рейс у Києві.

У посередники працівник КМДА взяв свого близького друга, який очолював одне з державних підприємств столиці.

Бюро задокументувало, як чиновник вимагав від співвласника трьох київських підприємств 100 тисяч доларів за безперешкодну підприємницьку діяльність та ще 120 тисяч — за продовження чотирьох договорів на перевезення пасажирів.

Водночас відповідно до умов воєнного стану київська влада мала автоматично продовжити дію цих договорів до кінця війни.

Для того, аби підприємець швидше ухвалив "правильне рішення", учасники схеми постійно тиснули на нього.

Проводили позапланові перевірки підприємств із дотримання умов договорів та правил перевезення пасажирів, складали акти про штучні порушення.

До початку російської агресії перевізник уже "сплачував" данину посадовцю, що також задокументували працівники ДБР.

"Постійний тиск чиновників сприяв підвищенню тарифів на перевезення для громадян, що своєю чергою збільшувало соціальне навантаження на мешканців столиці",  зазначили в ДБР.

Правоохоронці затримали високопосадовця та його спільника "на гарячому" під час одержання чергового хабаря сумою 220 тисяч доларів.

Яке буде покарання?

Правоохоронці відкрили справу за ч. 3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Зараз тривають першочергові слідчі дії. Правоохоронці вже провели вісім обшуків, зокрема в Департаменті транспортної інфраструктури КМДА. Незабаром учасникам схеми вручать підозри.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: