fbpx
Сьогодні
10:49 26 Лип 2022

Українська докторка фізико-математичних наук Ванєєва увійшла до ТОП-15 міжнародної премії "Для жінок у науці"

English version here

Олена Ванєєва Фото: Громадське

Фундація L'Oréal та UNESCO відзначили 45 видатних науковиць на церемонії нагородження Міжнародної премії "Для жінок у науці"

Про це повідомляє Громадське.

Подія відбулася в штаб-квартирі UNESCO в Парижі.

Серед видатних науковиць — українка Олена Ванєєва, докторка фізико-математичних наук та заступниця директора з наукової роботи Інституту математики НАН України.

Олена представила Україну на світовій арені та увійшла до ТОП-15 премії "Міжнародні молоді таланти".

"Для мене дуже щемко бути першою українкою серед "Міжнародних молодих талантів" премії "Для жінок у науці" та представити нашу країну на світовій арені в такий важкий для нас час.

Це дуже важливо — показати, що Україна має високий науковий потенціал", зазначає Олена.

Останні три роки були одними з найскладніших для науки в новітній історії. Жінки були на передовій боротьби з пандемією, розв'язували проблеми щодо зміни клімату, хвороб та кризи охорони здоров'я.

Визнання їхнього внеску та досягнень є фундаментальним у подоланні гендерних бар'єрів у науковій галузі.

Згідно з останніми даними UNESCO, кількість жінок, які розвивають свою наукову кар'єру, збільшується поступово. Серед усіх дослідників світу лише третина — жінки.

У світі наукових досліджень існує непрохідний бар'єр: лише 14% вищих наукових посад у Європі обіймають жінки, і лише 4% Нобелівських премій з науки присуджується жінкам.

Довідка

Міжнародна премія "Для жінок у науці" створена 1998 року та очолюється Фундацією L'Oréal у партнерстві з UNESCO.

Премія спрямована на підвищення рівня представленості жінок у галузі науки та ґрунтується на тому, що світові потрібна наука, а науці потрібні жінки. Ініціатива сприяє талановитим жінкам-науковицям у визнанні, на яке вони заслуговують.

Цього року на церемонії в штаб-квартирі UNESCO нагородили 45 науковиць, переможниць за двома напрямами:

  • 15 науковиць премії "Лауреатки" отримали Міжнародну премію за видатні наукові досягнення в науці. Кожного року нагороджується по 5 жінок без вікових обмежень з кожного континенту. Премія становить 100 тисяч євро.
  • 30 молодих науковиць отримали звання "Міжнародні молоді таланти". Премія становить 15 тисяч євро.

Щороку в межах програми "Міжнародні молоді таланти" міжнародна наукова спільнота за участі представників Фундації L'Oréal та UNESCO обирає 15 найперспективніших жінок-науковиць серед національних та регіональних лауреаток Програми L'Oréal-UNESCO "Для жінок у науці".

Від самого запровадження програми "Для жінок у науці" з 1998 року понад 3 900 талановитих молодих жінок-науковиць здобули визнання й підтримку в 116 країнах, а п'ятеро отримали Нобелівську премію.

Премія в Україні

Українська премія "Для жінок у науці" є частиною глобальної програми L'Oréal-UNESCO "Для жінок у науці".

Премія в Україні спрямована на підтримку та визнання молодих жінок-науковиць, а також на те, щоб заохотити їх обирати наукові професії.

За 4 роки існування премії в Україні відзначили 12 жінок-науковиць. Через війну росії проти України проведення п'ятого сезону перенесли на 2023 рік.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: