fbpx
Сьогодні
21:03 26 Лип 2022

Нафтогаз повідомив про дефолт за єврооблігаціями

Фото: ЕП

НАК "Нафтогаз" не здійснив виплати бондхолдерам боргу за облігаціями, що означає дефолт.

Про це повідомляє пресслужба НАК "Нафтогаз України" у Телеграмі.

"Сьогодні, 26 липня 2022 року, сплив термін виплат НАК Нафтогаз держателям єврооблігацій", – ідеться в повідомленні.

Раніше, 21 липня 2022 року, Кабінет Міністрів України, діючи як загальні збори НАК «Нафтогаз України», своїм розпорядженням №625-р зобов'язав посадових осіб компанії вчиняти будь-які дії при виконання правочину щодо єврооблігацій компанії тільки після окремого погодження таких дій Кабінетом міністрів.

На виконання цього рішення уряду, а також на виконання зобов'язань національної компанії щодо виплат за єврооблігаціями керівництво Нафтогазу завчасно звернулося до Кабміну за погодженням на здійснення цього правочину. У своєму офіційному листі до уряду НАК вказала на наявність на її рахунках коштів, достатніх для виплат за єврооблігаціями, а також описала ризики й негативні наслідки для Нафтогазу та країни у випадку «жорсткого дефолту» за єврооблігаціями компанії.

У свою чергу, КМУ не надав посадовим особам Нафтогазу дозволу виконати зобов'язання перед держателями євроблігацій щодо здійснення необхідних платежів для сплати основної суми і відсотків (щодо випуску 2022) та відсотків (щодо випуску 2024 року).

"Таким чином уряд пішов на дефолт за єврооблігаціями НАК «Нафтогаз України». Оскільки невиконання зобов'язань за єврооблігаціями практично позбавило Нафтогаз доступу до міжнародного ринку капіталу, КМУ своєю забороною на їх виплату фактично взяв на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для проходження опалювального сезону 2022/2023", – пояснюють у Нафтогазі.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів зобов'язав НАК "Нафтогаз України" узгоджувати з урядом будь-які дії щодо виконання основної угоди з компанією Kondor Finance, яка є емітентом єврооблігацій Нафтогазу.

Нафтогаз через Kondor Finance просив власників своїх єврооблігацій дозволити відтермінувати на два роки виплати купонів та погашення 350 млн доларів боргу з відсотками.

На ринку перебувають в обігу три випуски єврооблігацій Нафтогазу, всі вони розміщені у 2019 році: у липні – трирічні на 335 млн доларів та п'ятирічні на 600 млн євро, у листопаді – семирічні на 500 млн доларів.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: