fbpx
Сьогодні
17:39 22 Лип 2022

Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна

English version here

Україна з Туреччиною та ООН 22 липня підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море.

Про це йдеться у трансляції церемонії.

Від України документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна не підписує жодних документів із росією.

«Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН», — написав він. Від росії угоду з Туреччиною та ООН підписав міністр оборони сергій шойгу.

Угода не передбачатиме супровід транспорту російськими кораблями та присутності російських представників в українських портах.

«У разі провокацій — негайна військова відповідь», — зазначив Подоляк. Додає, що у разі потреби усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами у водах Туреччини.

Що передбачає угода?

Домовленості передбачають розблокування трьох українських портів: «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» для вивезення зерна та продовольства, повідомляє заступника міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Контроль за портами залишається за українською стороною. У портах перебуватимуть лише судна, які забезпечують експорт зерна та пов'язаних із ним продовольства та добрив.

Як пише УП, у Стамбулі під егідою ООН буде створено Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, Росії, Туреччини і ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи.

Ним буде створено інспекційні групи.

Усі торговельні судна, які беруть участь у цій Ініціативі, будуть підлягати інспекції, яку проводить інспекційна група в гаванях, визначених Туреччиною, на вході/виході до/з Турецької протоки.

Уся діяльність в українських територіальних водах здійснюватиметься під владою та відповідальністю України.

Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.

Договір діятиме 120 днів із дати підписання і буде автоматично продовжений, якщо ні одна із сторін не повідомить, що хоче його припинити.

Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна

Фото: УП

Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна

Фото: УП

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: