fbpx
Сьогодні
14:07 18 Лип 2022

Українці почали більше довіряти один одному під час війни, – опитування

Наразі 63% українців стверджують, що довіряють людям загалом, тоді як у жовтні 2021 року їх кількість становила 45%. Про це свідчать дані нового опитування дослідницької компанії Gradus Research, присвяченого рівню довіри в українському суспільстві під час війни.

Вдвічі більше українців почали довіряти жителям свого населеного пункту (кількість таких зросла з 35% до 62%). Сусідам та людям, що живуть поруч, довіряють дві третини громадян (67%). А про довіру знайомим заявляють аж 80% опитаних.

Українці почали більше довіряти один одному під час війни — опитування

Про зростання рівня довіри в суспільстві свідчать і дані щодо високої залученості українців до допомоги своїм співгромадянам, армії та державі. 43% опитаних реагували на заклики про допомогу в соціальних мережах, 39% — перераховували гроші до благодійних фондів, ще близько третини громадян надавали гроші та допомогу незнайомим людям.

Українці почали більше довіряти один одному під час війни — опитування

"В Україні відбувається консолідація суспільства, і зростаючий рівень довіри дозволяє українцям легше координуватись, донатити на рахунки незнайомців і звертатися по допомогу не лише до людей з кола своїх друзів. А найголовніше — вирішувати проблеми національної значимості на рівні "людина-людина". Без довіри це все було б неможливим", — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка Gradus Research.

Іще одним свідченням високої довіри серед українців є сприйняття респондентами джерел допомоги тимчасовим мігрантам. На думку опитаних, аж 75% допомоги вимушені мігранти в Україні отримали саме від людей — волонтерських організацій та громадян.

Українці почали більше довіряти один одному під час війни — опитування

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром більше 50 000 жителів у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіону. Період проведення поля: 15-16 червня 2022 року, розмір вибірки: 1000 респондентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: