fbpx
Сьогодні
20:23 17 Лип 2022

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

У Львові для вагітних переселенок, які втекли від війни, збудували Центр матері і дитини «Незламні матусі».

15 липня майбутнім матерям презентували центр та провели тематичні навчання із профільними фахівцями, передає пресслужба Львівської міської ради.

"В часи війни дуже важливо робити правильні речі. Наші жінки, які очікують народження дітей, не мають часу чекати, коли війна закінчиться. Тому ми для них будуємо житло. Це повноцінне житло, яке дає нашим жінкам впевненість у завтрашньому дні. Це дуже важливо», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Центр матері і дитини «Незламні матусі» – це два будинки для вагітних жінок-переселенок, які звели в районі Тракту Глинянського. Формат житла тут зовсім інший, аніж у модульних містечках для переселенців у Львові. Для жінок при надії будинки звели з дерев'яних конструкцій, які збирали на місці. За основу взятий досвід аналогічної будови у США.

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

Загальна площа двох двоповерхових будинків – 1300 м2. В кожному з них облаштували всі найнеобхідніші умови для комфортного тимчасового розселення вагітних жінок, які мають статус внутрішньо переміщених осіб: спальні кімнати, пральні, душові, вбиральні, кімнати відпочинку, дитячі зони, кухні, їдальні, котельні. А поряд із житлом облаштовують благоустрій: хідники, оглядовий і дитячий майданчики та навіть озеро. Одночасно тут зможе проживати 104 особи.

Спроєктували будинки львівські архітектори. Роботи здійснює одеська компанія, яка через війну переїхала до Львова.

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

Для вагітних переселенок у Центрі матері і дитини «Незламні матусі» провели тематичні навчання. Фахівці розказали жінкам про вагітність, підготовку до пологів, догляд за дитиною та інше. Серед спікерів: лікар акушер-гінеколог, неонатологи, психологи.

Також вагітних жінок та породіль ознайомили із правилами та умовами проживання у центрі «Незламні матусі». Тут зможуть жити вагітні або породіллі з дітьми. З кожною матусею будуть підписувати індивідуальний договір, де буде визначено термін їхнього проживання в цих будинках.

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

Проєкт втілили за підтримки Червоного Хреста України, який виділив на зведення будинків 26 млн грн. Як наголосив генеральний директор Червоного Хреста України Максим Доценко, спільно з містом випрацьовували концепт, архітектуру та безпосередню функціональність Центру матері і дитини «Незламні матусі» для вагітних жінок. А вже за три місяці проєкт реалізовано.

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

У Львові звели тимчасове житло для вагітних переселенок

Також було підписано меморандум про подальшу співпрацю між Товариством Червоного Хреста та Львівською міською радою.

"Сьогодні ми підписали меморандум в межах проєкту UNBROUKEN. Це про розвиток медичних спроможностей, розвиток великого реабілітаційного комплексу. І ми будемо долучатися максимально до цієї діяльності як експертизою, так і фінансово, так і можливостями розвитку саме цієї системи", – зазначив Доценко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: