fbpx
Сьогодні
20:06 16 Лип 2022

За 10 років збільшилася кількість українців, які підтримують одностатеві шлюби

Фото seventeen.com

За майже 10 років в Україні на 20% збільшилася кількість українців, які підтримують права ЛГБТ-пар на реєстрацію своїх сімейних стосунків.

Такими є результати дослідження Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАН України.

Нині право ЛГБТ-пар на реєстрацію шлюбу безумовно підтримує 27% населення, із деякими винятками – 26%, що сукупно становить 53%. У 2013 році ця частка становила 33%, тобто сягала лише третини населення.

«Гірше ставлення до ЛГБТ статистично пов'язано з проживанням у населеному пункті меншого розміру, нижчим рівнем освіти, старшим віком і матеріальним неблагополуччям, а також серед тих, хто не брав участі в подіях Революції гідності», – розповів Святослав Шеремет, координатор із політики та законодавства Національного ЧСЧ-консорціуму #MSM_PRO.

53% опитаних підтримують заборону дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації й гендерної ідентичності в законодавстві, а також заборону розпалювання ворожнечі до ЛГБТ-людей. Ще 46% згодні, що ЛГБТ-люди повинні користуватися такими ж правами, як інші громадяни, а проти – 41%.

На краще змінюється й ставлення до виховання й усиновлення дітей гомосексуальними парами. Із 2016-го підтримка зросла понад удвічі. Категоричне заперечення скоротилося з 72 до 59%.

Окрім цього, 36% українців готові бачити лесбійок, геїв і бісексуалів як членів сім'ї, друзів, сусідів чи колег. Чверть готові до персональних близьких стосунків з транслюдьми.

Підтримка рівноправ'я загалом в Україні превалює, але нерівномірна по країні: на рівні макрорегіонів центр, північ (включно з Києвом) і південь більшість населення підтримує рівність прав (відповідно 78, 73, 73%), а от на заході та сході більшість населення все ще проти, хоча ця більшість має мінімальну перевагу (52 і 54% відповідно).

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: