fbpx
Сьогодні
08:35 16 Лип 2022

NASA та "Роскосмос" досягли угоди щодо спільних польотів до МКС

Фото: Reuters

NASA та "Роскосмос" досягли угоди щодо перехресних польотів: російські космонавти зможуть літати на МКС на американських космічних кораблях, а астронавтам NASA – на російських

Про це повідомляють CNN з посиланням на NASA, "Роскосмос".

Як заявили у NASA, підписання угоди про спільне використання поїздок має вирішальне значення для забезпечення тривалої безпечної експлуатації МКС.

Якщо у російського космічного корабля "Союз" або корабля SpaceX Crew Dragon виникнуть проблеми і вони будуть виведені з експлуатації, угода про обмін місцями гарантує, що як американські астронавти, так і російські, як і раніше, матимуть доступ до космічної станції.

Два місця на двох різних запусках російського космічного корабля "Союз" зарезервовані для астронавтів NASA, перший з яких має стартувати з російського космодрому в Казахстані у вересні цього року.

Російські космонавти приєднаються принаймні до двох майбутніх місій SpaceX на МКС. Це стане першим випадком, коли росіянин підніметься на борт одного з нових космічних кораблів SpaceX Crew Dragon.

NASA призначила астронавта Френка Рубіо для участі у місії "Союз" у вересні, астронавт Лорал О'Хара приєднається до пізнішого польоту "Союзу".

"Роскосмос" відправить космонавта Анну Кікіну у вересневий політ SpaceX, у складі ще однієї місії SpaceX навесні 2023 року вирушить Андрій Федяєв.

Як зазначає CNN, NASA неодноразово заявляла, що "напруженість на землі не вплинула на співпрацю країн у космосі".

Однак МКС, якою спільно управляють НАСА, "Роскосмос" та низка інших космічних агентств, стала предметом войовничої риторики з боку росії.

Нагадаємо, що раніше ексголова "Роскосмосу" Дмитро Рогозін погрожував повністю припинити російську співпрацю з МКС.

CNN пише, що такі угоди про спільне використання МКС були звичайним явищем упродовж двох десятиліть історії станції.

Як повідомляла Рубрика, кількома днями раніше стало відомо, що Європейське космічне агентство повністю припиняє співпрацю з росією в дослідженні Марса.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: