Ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати допомогу Україні, – Генсек НАТО депутатам Європарламенту

Ціна для НАТО і ЄС за підтримку України вимірюється грішми, натомість українці платять за європейську безпеку життям, тож Заходу слід наростити допомогу Україні, аби у майбутньому не довелося платити набагато вищу ціну.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час слухань у Комітеті Європейського парламенту із закордонних справ, повідомляє "Укрінформ".

"Навіть якщо комусь байдуже до морального боку у питанні підтримки народу України, ви маєте дбати про інтереси власної безпеки. Тож ви мусите платити. Платити за підтримку, за гуманітарну допомогу, за наслідки економічних санкцій. Тому що альтернативою є плата набагато вищої ціни пізніше", – сказав Столтенберг.

Він закликав пам'ятати про те, що "ціну, яку ми платимо як ЄС і НАТО, можна виміряти грошима. Ціна, яку вони (українці – ред.) платять, вимірюється життями, які втрачаються кожного дня".

"Тож ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати свою допомогу. Крапка!" – ці слова Столтенберга депутати Європарламенту зустріли оплесками.

При цьому генсек НАТО зауважив, що Захід має бути готовим підтримувати Україну впродовж тривалого часу.

"Це має свою ціну. Санкції мають свою ціну, важливою є ціна військової та економічної підтримки. Але ціна непідтримки може бути набагато вищою. Частково тому, що це є моральним питанням. Йдеться про суверенну незалежну державу з населенням понад 40 мільйонів людей, які живуть в Європі та були жорстоко атаковані набагато потужнішою росією. Якщо ми не будемо реагувати на це після того, що ми бачили в Бучі та в інших місцях, у моєму розумінні, це б не відповідало гідній поведінці сусідів та друзів України", – зауважив Столтенберг.

Він наголосив: якщо не діяти та дозволити росії продовжувати цю жорстокість, дозволити, щоб вона ще й отримувала винагороду за таку жорстокість – у цьому випадку ціна для Європи буде набагато вищою.

"Це в наших інтересах – допомогти Україні. Ви маєте розуміти: якщо Україна програє (війну), це створить небезпеку для нас. Це зробить Європу навіть більш уразливою для російської агресії. Уроки з подій у Грузії 2008 року, анексії Криму у 2014 році, підривних дій на Донбасі у 2014 році, зрештою, повномасштабне жорстоке вторгнення (в Україну) президента путіна у лютому – все це говорить про те, що вони (рф) просто використовують силу. Вони мають таке бажання. Вони поновили ідею сфер впливу, коли великі сили можуть вирішувати, що мають робити менші сусіди. І це робить уразливішими всіх нас", – наголосив генеральний секретар НАТО.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Свіжі дописи

  • Новини

Бельгія виділить понад 200 млн доларів на ініціативу ППО для України та поставить літаки F-16 вже цього року

Бельгія планує виділити понад 200 мільйонів євро на ініціативу протиповітряної оборони під керівництвом Німеччини, а… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Уранці вдруге окупанти вдарили ракетою по об’єкту поблизу Дніпра: почалася пожежа

Уранці, 27 квітня, окупаційні війська завдали удару ракетою по об'єкту біля Дніпра, почалася пожежа. Про… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: майже 4 мільйони євро на снаряди Україні зібрали словаки без підтримки уряду

Аби приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України громадяни Словаччини, невдоволені тим, що… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Україна готова: посол ЄС сподівається, що перемовини з Києвом щодо вступу в Євросоюз почнуться в кінці червня

Україна вже готова розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу, і вони ймовірно почнуться наприкінці… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Отримали підозри керівники двох найбільших державних лотерей України

Керівникам двох підприємств, які є найбільшими операторами державних лотерей в Україні, оголосили підозру в організації… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У СБУ підтвердили атаку їх БпЛА на військовий аеродром та два НПЗ у Краснодарському краї

Служба безпеки України спільно з Силами оборони атакували у Краснодарському краї російської федерації військовий аеродром… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.