fbpx
Сьогодні
22:25 13 Лип 2022

Ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати допомогу Україні, - Генсек НАТО депутатам Європарламенту

Ціна для НАТО і ЄС за підтримку України вимірюється грішми, натомість українці платять за європейську безпеку життям, тож Заходу слід наростити допомогу Україні, аби у майбутньому не довелося платити набагато вищу ціну.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час слухань у Комітеті Європейського парламенту із закордонних справ, повідомляє "Укрінформ".

"Навіть якщо комусь байдуже до морального боку у питанні підтримки народу України, ви маєте дбати про інтереси власної безпеки. Тож ви мусите платити. Платити за підтримку, за гуманітарну допомогу, за наслідки економічних санкцій. Тому що альтернативою є плата набагато вищої ціни пізніше", – сказав Столтенберг.

Він закликав пам'ятати про те, що "ціну, яку ми платимо як ЄС і НАТО, можна виміряти грошима. Ціна, яку вони (українці – ред.) платять, вимірюється життями, які втрачаються кожного дня".

"Тож ви маєте припинити скаржитися і натомість нарощувати свою допомогу. Крапка!" – ці слова Столтенберга депутати Європарламенту зустріли оплесками.

При цьому генсек НАТО зауважив, що Захід має бути готовим підтримувати Україну впродовж тривалого часу.

"Це має свою ціну. Санкції мають свою ціну, важливою є ціна військової та економічної підтримки. Але ціна непідтримки може бути набагато вищою. Частково тому, що це є моральним питанням. Йдеться про суверенну незалежну державу з населенням понад 40 мільйонів людей, які живуть в Європі та були жорстоко атаковані набагато потужнішою росією. Якщо ми не будемо реагувати на це після того, що ми бачили в Бучі та в інших місцях, у моєму розумінні, це б не відповідало гідній поведінці сусідів та друзів України", – зауважив Столтенберг.

Він наголосив: якщо не діяти та дозволити росії продовжувати цю жорстокість, дозволити, щоб вона ще й отримувала винагороду за таку жорстокість – у цьому випадку ціна для Європи буде набагато вищою.

"Це в наших інтересах – допомогти Україні. Ви маєте розуміти: якщо Україна програє (війну), це створить небезпеку для нас. Це зробить Європу навіть більш уразливою для російської агресії. Уроки з подій у Грузії 2008 року, анексії Криму у 2014 році, підривних дій на Донбасі у 2014 році, зрештою, повномасштабне жорстоке вторгнення (в Україну) президента путіна у лютому – все це говорить про те, що вони (рф) просто використовують силу. Вони мають таке бажання. Вони поновили ідею сфер впливу, коли великі сили можуть вирішувати, що мають робити менші сусіди. І це робить уразливішими всіх нас", – наголосив генеральний секретар НАТО.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: