fbpx
Сьогодні
20:11 13 Лип 2022

Українські військовослужбовці та правоохоронці повинні будуть здати ДНК-дані, - МВС

На період воєнного стану в Україні військовослужбовці та правоохоронці повинні будуть здати ДНК-дані, решта громадян можуть встановити генетичну інформацію добровільно.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко в ефірі телемарафону, передає МВС.

"Щодо обов'язкової реєстрації, є така норма, що на період дії воєнного стану відбираються зразки ДНК у військовослужбовців і у співробітників правоохоронних органів. Тобто у тих представників професій, серед яких ми маємо найбільші втрати в через агресію рф", – сказав Бондаренко.

Нововведення пов'язане з ухваленням закону про державну реєстрацію геномної інформації людини.

За законом, є два види такої реєстрації: обов'язкова і добровільна. Обов'язкова, як у випадку військових і правоохоронців, – здійснюється коштом держави. А добровільна, яку можуть пройти усі охочі громадяни України та іноземці, – платна.

Бондаренко пояснив, що дані військовослужбовців не вносяться відразу в реєстр ДНК. Вони зберігаються в особових справах бійців і беруться лише тоді, коли є необхідність провести експертизу.

"Зважаючи на втрати, які ми на сьогодні маємо, необхідно ідентифікувати всіх наших загиблих внаслідок збройної агресії. Це стосується і військових, і також цивільних людей, які потраплять під обстріли, як, приміром, в місті Часів Яр", – зауважив він.

Раніше Держдеп США рекомендував американцям, які вирішать відправитися в Україну під час війни, скласти перед поїздкою заповіт, здати зразки ДНК та висловити побажання щодо поховання.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: