fbpx
Сьогодні
Відео 12:24 09 Лип 2022

Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій у зв'язку з протестами, що проходять у столиці

Фото: АР

Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій у зв'язку з протестами, що проходять у столиці країни

Про це передає газета "Індійський експрес".

"Прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікрамасінгхе скликав у парламенті екстрене засідання лідерів партій, щоб обговорити ситуацію та знайти швидке рішення", передає газета.

Він також закликає спікера скликати весь парламент на екстрене засідання.

Зазначимо, що у суботу на Шрі-Ланці відбуваються багатотисячні акції протесту. Деякі протестувальники увірвалися до резиденції президента.

 

 

Як зазначають у виданні CNN, Шрі-Ланка є "банкрутом", оскільки країна переживає найважчу фінансову кризу за останні десятиліття.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Раніл Вікрамасінгхе.

Виступаючи в парламенті, він сказав, що переговори з Міжнародним валютним фондом про відродження економіки країни, що звалилася, "складні", тому що країна з населенням 22 млн осіб вступила в переговори як країна-банкрут, а не як та, що розвивається.

"Зараз ми беремо участь у переговорах як країна-банкрут. Тому ми маємо зіткнутися з більш складною ситуацією, ніж на попередніх переговорах. Через стан банкрутства, в якому перебуває наша країна, ми повинні окремо представити план щодо стійкості нашого боргу",  заявив Вікрамасінгхе.

Шрі-Ланка переживає найважчу фінансову кризу за 70 років після того, як її валютні резерви впали до рекордно низького рівня.

А долари закінчилися для оплати основних імпортних товарів, включно з харчовими продуктами, ліками та пальним.

"Що стосується пального та продовольства, нашій країні в якийсь момент довелося зіткнутися з цією кризою. Пального було мало. Ціни на продукти зросли", сказав він.

Також він додав, що міжнародні кризи, такі як війна росії в Україні, погіршили ситуацію.

Вікрамасінгхе висловив сподівання, що звіт про реструктуризацію та стійкість боргу буде подано до МВФ до серпня.

Як тільки буде досягнуто згоди, буде підготовлено комплексну програму кредитної допомоги терміном на чотири роки, сказав Вікрамасінгхе.

Нагадаємо, що 12 квітня Шрі-Ланка оголосила дефолт.

Держборг перевищує $50 млрд, і цього року Шрі-Ланка має виплатити $7 млрд. Крім того, до 2026 року вона зобов'язана платити ще приблизно по $5 млрд.

За даними ООН, 70 країнам світу загрожує дефолт через наслідки війни в Україні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: