fbpx
Сьогодні
13:54 07 Лип 2022

Казахстан планує транспортувати нафту до Європи в обхід РФ - відповідь на судове рішення Москви

Офіс Tengizchevroil LLP в місті Атирау, західний Казахстан, 7 грудня 2016 року. Фото: REUTERS

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив уряду диверсифікувати маршрути постачання нафти в обхід РФ

Про це пише Reuters.

Це сталося після того, як російський суд зобов'язав Каспійський трубопровідний консорціум призупинити діяльність на 30 днів.

"Зупинка трубопроводу, який транспортує нафту з величезного казахстанського родовища Тенгіз через росію до Чорного моря, напружить ринок нафти саме тоді, коли він зіткнувся з однією з найгірших проблем з поставками з часів арабського нафтового ембарго в 1970-х роках", зазначають у агентстві.

Токаєв заявив, що вдосконалення портової інфраструктури на Каспійському морі є "стратегічним завданням" уряду Казахстану.

"Пріоритетним напрямком є Транскаспійський маршрут. Доручаю "КазМунайГазу" опрацювати оптимальний варіант його реалізації, у тому числі з можливістю залучення інвесторів Тенгізського проєкту.

Казахстан ніколи не був морською країною і тому не задіяв у повному обсязі можливості морських перевезень. Тепер інший час", сказав Токаєв.

Він зазначив, що керівництву Казахстану слід модернізувати залізничну інфраструктуру країни. Як вважає Токаєв, транспортно-логістична галузь є особливо значущою для забезпечення експортних операцій.

Довідка

Як повідомляла Рубрика, російський суд закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи.

"Каспійський трубопровідний консорціум" (КТК) за рішенням Приморського районного суду Новоросійська призупинить діяльність морського терміналу на 30 діб", зазначають у повідомленні суду.

Зазначимо, що КТК – основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність трубопроводу – 67 млн ​​тонн нафти на рік.

Казахстан має великі запаси нафти, але немає виходу до морів, окрім Каспійського. Нафта експортується з Казахстану через термінал у Новоросійську на Чорному морі.

Зазначимо, нещодавно між росією та Казахстаном виникли розбіжності через війну в Україні.

Зокрема, казахський президент Касим-Жомарт Токаєв заявив, що навряд чи визнає незалежність так званих "ДНР" та "ЛНР".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: