fbpx
Сьогодні
21:11 06 Лип 2022

Верещук заявила, що в Лисичанську залишилися до 12 тисяч людей

У місті Лисичанськ Луганської області залишилися до 12 тисяч людей, які не евакуювалися з об'єктивних чи суб'єктивних причин.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону, повідомляє "Укрінформ".

"Якщо ви згадуєте про Лисичанськ, то там залишилося 10-12 тисяч людей. Більшості вдалося евакуюватися. І я мушу визнати – в них була можливість евакуюватися. Там залишилися люди, які з певних причин, я не буду зараз давати оцінок, але і об'єктивних, і, напевно, часто і суб'єктивних, залишилися. І те, що зараз з ними відбувається, на жаль, це той сумний наслідок, коли люди не чули і не слухали владу, коли ми казали і влаштовували їм можливості для евакуації <…>", – повідомила Верещук.

Вона підтвердила, що мешканців Лисичанська росіяни вивозять у фільтраційні табори.

"І зараз дійсно відбувається той процес, про який ви говорите: їх забирають у фільтраційні табори, проводять прискіпливу перевірку на патріотичність чи належність до Збройних сил, чи родичі воювали, чи в ТрО, чи татуювання є, чи ще щось, чи навіть відео, чи пост у Фейсбуці, що б близько нагадувало про українську позицію", – розповіла Верещук.

На жаль, доля цих людей важка, констатує віцепрем'єр.

"Вони або "на підвалі", <…> а потім знову їх б'ють, катують і за якийсь час випускають, нічого не довівши", – додала Верещук.

Вона визнає, що "це дуже принизливо, дуже страшно і боляче, але це є, і ми маємо про це говорити".

"Тому я завжди закликаю евакуюватися, виїхати, як тільки буде перша можливість, не вірити окупантам жодному слову. Вони прийшли з бідою, вони прийшли нас знищувати і ліквідовувати", – зауважила віцепрем'єр.

Також вона закликала мешканців не повертатися до Маріуполя, тим паче з маленькими дітьми.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: