fbpx
Сьогодні
08:39 05 Лип 2022

Прем’єрка Швеції привезла в Київ копії листа 1711 року про визнання Запорозької Січі як держави

Володимир Зеленський і Магдалена Андерссон у Києві Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський 4 липня зустрівся з прем'єр-міністром Королівства Швеція Магдаленою Андерссон у Києві

Про це інформує Рубрика, посилаючись на сайт ОПУ.

Як зазначають, вони відвідали Київську область і підписали спільну заяву.

"Сьогодні ми погодили з пані прем'єр-міністром спільну заяву. Це перший такий документ в історії двосторонніх відносин.

У спільній заяві зафіксовані ключові питання для обох наших держав. Це стосується, зокрема, оборонної співпраці, галузевого співробітництва у сферах атомної енергетики, енергоефективності, фінансової підтримки для України.

Я дуже вдячний Швеції за підтримку нашого курсу на повноправне приєднання до Європейського Союзу в майбутньому", повідомив Зеленський.

У свою чергу, Магдалена Андерссон повідомила про передачу Зеленському копії листа 1711 року, що зберігається у Державному архіві Швеції.

У ньому Король Карл ХІІ дає настанови шведському послу в Константинополі визнати Запорозьку Січ як незалежну державу.

За словами Андерссон, ще на початку XVIII століття шведський Король був вражений козацькою демократією.

Зеленський продемонстрував представникам ЗМІ цей документ і зачитав фрагмент.

"…щоб якнайшвидше втілити в життя статтю про волю України та всіх козаків, щоб всій Україні і Війську Запорозькому при нинішньому полководцю Пилипу Орлику повернути давню свободу, володіння своєю землею та її колишні кордони, щоб відтепер цей народ став незалежною державою і більше ніколи не підлягав покорі чи захисту царя", зазначено у листі.

Президент розповів, що під час зустрічі обговорювалися оборонні, економічні та енергетичні питання, а також посилення санкцій проти росії за війну проти України.

Перед зустріччю Магдалена Андерссон відвідала райони Київської області, які були зруйновані російськими загарбниками, і особисто побачила, якого масштабу зло принесла росія на територію України.

Під час зустрічі сторони також предметно обговорили відбудову України.

"Особливо я хотів би відзначити досвід Швеції в галузі енергозбереження, енергоефективності та в реалізації екологічного порядку денного, зокрема це стосується питання переробки відходів.

Я запросив Швецію долучитися до побудови таких нових сучасних заводів в Україні. Підготовка відповідних документів має невідкладно розпочатися на рівні наших урядів.

Будемо чекати на підтримку цієї пропозиції з боку Швеції", сказав президент.

Зеленський подякував Андерсон за гуманітарну підтримку України та українців, адже 100 тисяч українських громадян перебувають у Швеції.

Крім цього, він привітав Швецію з рішенням Мадридського саміту НАТО про вступ країни до Альянсу за прискореною процедурою.

"Україна взяла до відома це рішення й таку процедуру. Ми підтримуємо ваш вибір колективних гарантій безпеки, і я можу відзначити, що це рішення суттєво розширить простір безпеки у Європі", сказав Зеленський.

Як повідомляла Рубрика, 4 липня Президент Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон, що вперше відвідала Київ.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: