fbpx
Сьогодні
11:52 05 Лип 2022

НАЗК: Публічні службовці вивезли з країни незаконно отриманої готівки на $5 мільйонів

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило факти вивезення через кордон публічними службовцями незаконно отриманої готівки на суму майже 5 млн доларів

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Як зазначили у відомстві, НАЗК проводить моніторинг щодо можливого вивезення публічними службовцями та членами їхніх сімей незаконно отриманої готівки під час перетину державного кордону.

"За результатами моніторингу виявлено факти переміщення через державний кордон майже 5 млн дол США та 100 тис євро публічними службовцями та членами їх сімей, які не мали законних джерел одержання зазначених активів.

Відповідні матеріали було передано до правоохоронних органів", наголосили в НАЗК.

У результаті вивчення матеріалів, отриманих у ході моніторингу способу життя, органи досудового розслідування розпочали три кримінальні провадження за статтями:

  • 368-5 (незаконне збагачення),
  • 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) ККУ, додали у відомстві.

Там пояснили, як здійснюється моніторинг.

НАЗК отримує інформацію про великі суми готівки, які виявляються на кордоні. Надалі агентство перевіряє, чи власники коштів є посадовцями та членами їхніх родин.

"Якщо підтверджується факт, що саме посадовець намагається вивезти незаконно отриману готівку, то НАЗК розпочинає моніторинг способу життя.

Його мета – встановити, чи відповідає рівень життя публічного службовця наявним у нього та членів сім'ї майну й одержаним ним доходам згідно з декларацією", наголошено в поясненні.

У НАЗК нагадали, що подання декларацій посадовців під час війни триває. Проте під час дії воєнного стану подавати декларації будь-якого виду не обов'язково.

Так, кінцевим терміном для подання щорічної декларації за 2021 рік наразі визначено три місяці після завершення воєнного стану.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: