fbpx
Сьогодні
14:34 04 Лип 2022

Бізнес закликає уряд вжити заходів щодо подвійного оподаткування українців за кордоном

Європейська бізнес асоціація закликає уряд вжити заходів щодо зняття напруги навколо податкового резидентства українських громадян за кордоном

Про це повідомляють у пресрелізі ЄБА.

Як зазначають в асоціації, значна частина осіб, вимушених виїхати за межі території України, продовжує дистанційно працювати на українські підприємства чи інші організації.

Тому вони, отримуючи заробітну плату, сплачують всі необхідні податки та відрахування.

2У зв'язку з цим виникла низка питань в контексті оподаткування, на вирішення яких мають бути спрямовані зусилля уряду", написано у повідомленні.

У ЄБА наголошуют, що відповідно до правил, якщо українці перебувають за кордоном понад 183 дні, вони можуть бути визнані податковими резидентами країни перебування.

Тому можуть піддаватимуться ризику подвійного оподаткування. Тобто підлягатимуть оподаткуванню як в Україні, так і в країні їх фактичного перебування.

"Схожою є і ситуація з оподаткуванням доходів від підприємницької діяльності/надання незалежних послуг ФОП на території іншої держави.

Враховуючи, що через війну деякі громадяни були вимушені виїхати з країни ще у лютому, питання набуття податкового резидентства іншої держави у них має виникнути вже наприкінці серпня. Тобто менше, ніж за 2 місяці", підкреслюють у пресрелізі.

В ЄБА зазначають, що наразі залишаються неврегульованими питання уникнення подвійного оподаткування.

Разом із проблемою подвійного оподаткування трудових доходів, отриманих від українських роботодавців, є ризик подвійної сплати соціальних внесків із заробітних плат працівників.

Адже вони фактично продовжують працювати за трудовими контрактами з українськими роботодавцями.

Проте фізично перебувають за межами України у зв'язку з воєнною агресією РФ.

"Європейська Бізнес Асоціація звертається до Міністерства фінансів і Міністерства соціальної політики із пропозицією якнайшвидше встановити контакти із відповідними державними органами закордонних країн та досягнути із ними домовленостей", наголошують у асоціації.

Ці домовленості дозволять усунути ризик подвійного оподаткування громадян України, що тимчасово опинились за кордоном.

"Не менш важливо якнайшвидше видати роз'яснення. Або, за потреби, запровадити зміни до чинних українських правил, які б забезпечували вирішення проблеми подвійного оподаткування доходів громадян", резюмували у повідомленні.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: