fbpx
Сьогодні
10:44 03 Лип 2022

У Північній Македонії відбувся протест проти поступок Болгарії для розблокування вступу до Євросоюзу

Тисячі людей у суботу вийшли на вулиці Скоп'є висловити свою незгоду з "французьким планом" компромісів з Болгарією з історично-культурних питань для зняття болгарського вето на подальших рух Північної Македонії до Євросоюзу

Як пише ЄП, про це повідомляє AFP.

Люди прийшли з плакатами "Зрада", "Ні Євросоюзу", "Не ведіть перемовини з фашистами".

Акцію підтримала основна опозиційна партія VMRO-DPMNE – Демократична партія македонської національної єдності.

Її лідер Християн Міцкоськи заявив, що з його точки зору країні "не потрібна Європа", якщо для цього треба відмовитися від права на свою мову та ідентичність.

1 липня прем'єр країни Дімітар Ковачевський заявив, що підтримує план Франції для вирішення суперечки з Болгарією.

Він зазначив, що план є "ґрунтовною основою для серйозної, відповідальної та державницької позиції щодо нагоди, яка відкривається для країни".

Нагадаємо, французька пропозиція про скасування вето на початок переговорів Північної Македонії з ЄС передбачає, що Болгарія дозволяє Скоп'є розпочати процес, а ЄС і Франція гарантують, що всі болгарські умови будуть виконані тільки після цього.

Які саме ці умови, не повідомлялося, але минулої п'ятниці Національна асамблея Болгарії схвалила резолюцію, що знімає болгарське вето на подальшу євроінтеграцію Північної Македонії, але з умовами про визнання болгар як націєутворюючого етносу в конституції країни.

Раніше Північна Македонія заявляла, що умова про визнання болгарської меншини у преамбулі конституції та загалом французька пропозиція в актуальному вигляді є неприйнятною.

У Єврокомісії стверджують, що можливість відкриття переговорів про членство з Північною Македонією повністю заблокована урядом Болгарії, який останні два роки блокує ухвалення рішення.

Як повідомляла Рубрика, президент Північної Македонії вважає російську загрозу в регіоні Західних Балкан актуальною: ситуація "крихка".

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: