fbpx
Сьогодні
11:44 30 Чер 2022

Шмигаль: Збільшення експорту електроенергії може приносити Україні понад 70 мільярдів на рік

English version here

У разі збільшення пропускної здатності на експорт електроенергії до 2,5 ГВт Україна зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік від її продажу

Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль, пише Рубрика.

"Усього через три місяці після отримання енергетичного безвізу почався довгоочікуваний експорт української електроенергії в Європу!

Сьогодні з першої години ночі такий експорт пішов у напрямку Румунії. Початковий обсяг складає 100 МВт",  написав прем'єр.

"Енергетичний безвіз із ЄС, який запрацював у березні цього року, дає свій дуже осяжний та практичний результат.

Лише за перший день державне підприємство "Укренерго" заробило 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину", додав Шмигаль.

Як наголосив прем'єр, потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт.

За таким сценарієм держава зможе отримувати більше 70 млрд грн на рік, додав він.

"Після перемоги України у війні це дозволить суттєво збільшити інвестиції в галузь та модернізувати її до найкращих європейських стандартів.

Енергетика стане одним із драйверів відновлення нашої економіки, яка уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС", резюмував очільник уряду.

Довідка

На першому аукціоні на розподіл пропускної спроможності в напрямку Румунії "Укренерго" реалізувало всі доступні 100 МВт в кожній годині доби.

День поставки електроенергії для цього аукціону – 30 червня.

Європейська енергосистема ENTSO-E ухвалила рішення щодо офіційного старту з 30 червня комерційного експорту електроенергії з України до Європи початковим обсягом 100 МВт.

"ENTSO-E ухвалило довгоочікуване рішення щодо офіційного старту з 30 червня 2022 року комерційного експорту електроенергії з України до Європи.

Початковий обсяг експорту 100 МВт, і обсяги збільшуватимуться поступово, після щомісячної оцінки ENTSO-E впливу на європейську енергосистему.

Технічно наша енергосистема вже зараз може забезпечити до 1690 Вт потужності для експорту. Після здійснення додаткових технічних заходів пропускна спроможність для продажу електроенергії за кордон може зрости до 4-5 ГВт", – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: