fbpx
Сьогодні
11:48 30 Чер 2022

Південь України знову під загрозою засухи

English version here

Фото Reuters

Такий ризик існував і раніше, проте зараз він вищий через те, що росіяни крадуть нашу воду 

Зокрема це пов'язано з тим, що південні області є з одного боку найменш забезпеченими водними ресурсами, а з іншого боку — вони є найбільшими їх споживачами. Додатковою проблемою є вплив зміни клімату на ці регіони. Науковці відмічають, що з 2041 року можливе припинення місцевого поверхневого стоку в маловодні ріки в Херсонській, Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Наприклад, у Запорізькій області "кліматичний стік" може зменшитися в 10 разів, у Дніпропетровській — у 6 разів, у Миколаївській — в 3,6 рази, а в Криму — вдвічі.

На цю проблему також звернув увагу Доктор наук з державного управління, доцент Сергій Зелінський:

"Захоплення російськими військами об'єктів водопостачання та тимчасове відновлення подачі води до Криму можуть спричинити посилення водного дефіциту як на материковій частині, так і на півострові", — наголосив вчений.

Дослідження впливу зміни клімату на водні ресурси України, яке Центр екологічних ініціатив "Екодія" проводив разом із науковцями, також вказує на те,  що водний стік річок у південних областях буде зменшуватися, що в майбутньому може призвести до водного дефіциту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: