fbpx
Сьогодні
18:40 29 Чер 2022

У новій концепції НАТО підтверджується політика відкритих дверей для України

English version here

У новій концепції НАТО підтверджується рішення Бухарестського саміту 2008 року та всі наступні рішення щодо Грузії та України.

Про це йдеться у Стратегічній концепції НАТО, затвердженій на саміті у Мадриді.

"Ми продовжимо розвивати наше партнерство з Боснією і Герцеговиною, Грузією та Україною для просування наших спільних інтересів у євроатлантичному мирі, стабільності та безпеці. Ми підтверджуємо рішення, ухвалене на Бухарестському саміті 2008 року, і всі наступні рішення щодо Грузії та України", – йдеться у концепції.

Підтверджено також політику відкритих дверей НАТО відповідно до статті 10 Північноатлантичного договору. "Наші двері залишаються відкритими для всіх європейських демократій, які поділяють цінності нашого Альянсу, які бажають і здатні взяти на себе відповідальність і зобов'язання членства і членство яких сприяє нашій спільній безпеці. Рішення про членство приймаються союзниками по НАТО, і жодна третя сторона не має права голосу в цьому процесі", – йдеться у документі.

У концепції також зазначається, що сильна та незалежна Україна є "критично важливою для стабільності євроатлантичного простору".

Під час Бухарестського саміту 2008 року лідери держав та урядів країн НАТО ухвалили політичне рішення, що Україна і Грузія будуть членами НАТО, і етапом на цьому шляху має стати виконання ПДЧ.

Питання щодо членства України в НАТО стало предметом активного громадського обговорення на тлі агресивної політики та риторики російської федерації щодо України та значної концентрації російських військ на кордонах з Україною та на тимчасово окупованих територіях.

Зокрема, одним із головних пунктів ультиматуму, який висувала росія перед вторгненням в Україну 24 лютого, була публічна відмова НАТО від рішень Бухарестського саміту щодо майбутнього членства України та Грузії, а також письмові гарантії щодо непоширення Альянсу далі на схід та на колишні країни СРСР.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: